IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla получи над 325 хил. поръчки за Model 3 само за седмица

Предварителните заявки в първата седмица я правят най-добрата в сравнение с първата седмица за който и да е друг продукт

21:25 | 07.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Tesla Motors Inc. е получила над 325 хил. поръчки за своя електрически седан Model 3, което надхвърля собствените очаквания на компанията, пише Bloomberg.

Клиентите правят резервации за новия модел с индикативна цена 35 хил. долара повече от година по-рано преди по-достъпният модел да залее пазара.

Предварителните заявки представляват близо 14 млрд. долара бъдещи приходи от продажби, което прави първата седмица от стартирането на продукта най-добрата в сравнение с първата седмица за който и да е друг продукт, коментират от компанията.

След като само в първите три дни Tesla получи над четвърт милион поръчки, главният изпълнителен директор Илон Мъск каза, че цифрата е поне два пъти от това, което очакваше.

Мъск представи Model 3 на 31 март по време на събитие в дизайнерското студио на Tesla в Хаутърн, Калифорния. Интересът подкрепи акциите на Tesla, но повдигна въпроси относно как компанията, която достави само 50 658 превозни средства през 2015 г., ще се справи с производството. Заводът й във Фремонт, Калифорния, ще трябва да произвежда доста повече коли.

От Tesla коментират, че увеличават плановете за производството на Model 3, без да дават повече подробности.

Огромният брой поръчки означава, че сега Tesla ще получи повече пари от Model 3 в сравнение с първичното си публично предлагане през юни 2010 г., когато набра 226,1 млн. долара.

Броят на поръчките не е равен на броя на клиентите, защото някои резервират повече от един Model 3, като служителите на Tesla и SpaceX са с приоритет. През уикенда Мъск написа в Twitter, че средната продажна цена може би ще се приближи до 42 хил. долара.

Депозитите на клиентите са напълно платими обратно, когато моделът влезе в производство. Паричните средства позволяват на базирания в Пало Алто, Калифорния, производител на автомобили да финансира научно-развойната си дейност, изграждането на завода за батерии в Невада и разширяването на своите магазини и сервизни центрове.

Към края на 2015 г. депозираните средства от клиенти са за 283,4 млн. долара, показва годишният отчет на Tesla.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още