IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самостоятелното шофиране пристигна в Питсбърг

Автономните автомобили на Uber започват безплатни тестови пътувания

09:23 | 15.09.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Автономните таксита на Uber. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Автономните таксита на Uber. Снимка: Ройтерс

Автономните автомобили на Uber ще започнат да приемат заявки на пътници в критичен тест за услугата, докато компанията се опитва да разработи флотилия от автономно движещи се превозни средства, които някой ден ще могат да превозват пътници из претъпканите градове, предава AFP. 

В сряда американски репортери получиха възможността за тест драйв с около две дузини седани Ford Fusion, които инженерите на Uber са закупили от автокъщите и са модернизирали силно с картографски системи, радари, сензори и камери. Засега обаче зад воланите в колите ще има служител на Uber, за да следи операциите.

По-рано се смяташе, че стартъпът ще използва за целта коли на Volvo. Volvo и Uber подписаха споразумение по-рано през тази година, с което двете компании се съгласиха да похарчат 300 млн. долара за разработване на изцяло автономен автомобил, който да бъде пуснат в експлоатация през 2021 година. Споразумението с Volvo обаче не е ексклузивно и позволява на Uber да си сътрудничи и с други автомобилни компании.

Специално обучени служители ще приемат пътници на Uber в Питсбърг, които са съгласни с възможността да бъдат разпределени на случаен принцип в коли със самостоятелно шофиране при поръчка чрез приложението UberX. Засега пътуванията ще са безплатни. Стандартната такса на Uber в града е 1,30 долара за миля (около 1,6 километра).

„Питсбърг е идеалната среда за нас, за да свършим този вид работа", казва Рафи Крикорян, директор на центъра за напреднали технологии на Uber. „Питсбърг е стар град, той има органична пътна мрежа, има реални проблеми с трафика и преживява екстремни метеорологични условия“.

Автомобилите са обородувани със системата за радари LIDAR. LIDAR е по своята същност радар, който използва светлините от лазери. В рамките на блока 64 лазери се въртят на най-високотактова честота, обхващайки 1,4 милиона точки на обсег в секунда.

Колата има и 20 камери, седем лазера и три инерционни измервателни блокове.

В интериора на превозните средства със самостоятелно шофиране влиза и IPAD на задната седалка за пътниците, показваща изображения от LIDAR.

Налице е и правило за ограничаване на броя на пътниците до двама и рестрикция, което не позволява на потребителите да променят своята дестинация.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
IQ96
преди 7 години
Бе това 64 лазера?? пък и се "въртят" с НАЙ-ВИСОКОТАКТОВА честота??? ми дойде в повече;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още