IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни Uber пуска автономни таксита по улиците на Питсбърг

На първо време услугата ще бъде безплатна

18:22 | 18.08.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
До дни Uber пуска автономни таксита по улиците на Питсбърг

До края на август Uber ще пусне първото си автономно такси по улиците на американския град Питсбърг, съобщава Bloomberg. Клиентите на компанията в центъра на града ще могат да поръчат автономното такси чрез приложението в мобилните си телефони.

На случаен принцип клиентите ще получават превоз от автономно такси, като първоначално услугата ще бъде безплатна. Стандартната такса на Uber в града е 1,30 долара за миля (около 1,6 километра).

Досега нито една технологична или превозваческа компания не се е осмелила на тази стъпка, посочва агенцията. Автономните коли напреднаха значително през последните години, но още никой не е предлагал услугата за превоз на пътници с тяхна помощ.

Автомобилите, които ще използва Uber, са модифицирани модели на Volvo XC90, снабдени с камери, лазери, сензори, радари и GPS. Макар и автономни автомобилите все пак ще имат и човешко присъствие на шофьорската седалка за по-добър контрол.

Bloomberg припомня, че Volvo и Uber подписаха споразумение по-рано през тази година, с което двете компании се съгласиха да похарчат 300 млн. долара за разработване на изцяло автономен автомобил, който да бъде пуснат в експлоатация през 2021 година.

Споразумението с Volvo не е ексклузивно - компанията планира да си сътрудничи и с други автомобилни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
bvg
преди 7 години
до 10 години 10% безработни само от професия шофьор. Бакшишите без работа, да се готвят шофьорите на автобуси и камиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още