IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата логична стъпка за Volkswagen - завод за батерии за електромобили

Компанията твърди, че скоро вероятно ще се нуждае от около 3 млн. батерии годишно

16:05 | 20.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-големият производител на автомобили в Европа Volkswagen смята изграждането на собствен завод за батерии за електромобили за логическа стъпка, тъй като разширява производството на коли с по-малко емисии след скандала, в който се забърка, предава Ройтерс.

Volkswagen и нейните служители постигнаха споразумение в петък за съкращаването на 30 хил. работни места в основния бранд VW в замяна на ангажимент за избягване на принудителни съкращения в Германия до 2025 г.

Съкращенията идват с обещание от страна на мениджмънта да създаде 9000 нови места в областта на производството на батерии и мобилните услуги в заводите си в Германия, като част от усилията си за насочване към електромобили и самоуправляващи се коли.

"Ако повече от една четвърт от нашите коли бъдат електрически в обозримо бъдеще, тогава ще се нуждаем от около 3 млн. батерии годишно“, коментира главният изпълнителен директор Матиас Мюлер пред Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. "В такъв случай има смисъл да изградим наш собствен завод“.

В момента Volkswagen разчита на външни доставчици на батерии за електромобилите, които произвежда.

Мюлер заяви, че компанията води преговори с услугата за споделено пътуване Uber за потенциално партньорство.

Главният изпълнителен директор обяви още, че Volkswagen е заделила 18 млрд. евро (19,1 млрд. долара) за покриване на разходите, свързани със скандала с емисиите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
scott33
преди 7 години
тез смешници....нахендриха се на лобито на шевролет, плащат кат попове, сега седнали на масата на мъск. Е ТОЙ ШЕ ВИ ФАЛИРА. ЗАЙГРАЙ СЕ С АЛЧНОТО *** И ШЕ ОТИДЕШ У КАНАЛИЗАСИОН.напраи един завод у перник и си свиркай. това ви е посуедната опрциа за растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още