IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония подкрепя Toyota в спора с Доналд Тръмп

Японските автомобилопроизводители имат значителен принос за работните места в САЩ, твърди икономическият министър Хирошиге Секо

14:27 | 06.01.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След атаката на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп срещу японския автомобилен производител Toyota заради инвестиционните му планове в Мексико правителството в Токио демонстративно защити местната автомобилна индустрия.

„Японските автомобилопроизводители имат значителен принос по отношение на работните места в САЩ. Важно е, че техните усилия и резултати са широко приети", заяви министърът на икономиката, търговията и индустрията Хирошиге Секо, цитиран от агенция Kyodo. 

„Toyota иска да бъде добра компания за гражданите“, коментира и правителственият говорител Йошихиде Суга.

Акциите на Toyota се обезцениха в първите минути на сесията на Токийската фондова борса след коментарите на Тръмп в Twitter. „Toyota иска да изгради нов завод в Баха, Мексико, за да произвежда автомобили Corolla за САЩ. В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ! Направете завод в САЩ или платете високо мито", заяви Тръмп в Twitter.



Говорител на Toyota в Токио цитира изявление на концерна в САЩ. Според него нито обемът на производството, нито на заетите служители в САЩ ще се свият в резултат на взетото през 2015 г. решение за фабриката в Мексико. „От почти 60 години Toyota е част от културата в САЩ. С директни инвестиции в размер на над 21,9 млрд. долара, десет производствени завода и 136 хил. служители компанията възнамерява да си сътрудничи с Тръмп заради клиентите и самата индустрия“, казва се в изявлението.
 

Пред репортери в Ню Йорк изпълнителният директор на Toyota Акио Тойода заяви, че компанията му ще вземе предвид решенията на Тръмп при планирането на бизнеса си в Мексико. Независимо от политическата ситуация в САЩ Toyota обмисля да увеличава производството в страната и да бъде добра компания за американците.

Toyota е третият голям автомобилен концерн след General Motors и Ford, атакуван от Тръмп заради производството на внасяни в САЩ стоки от съседно Мексико. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Има търг.споразумение между Мексико и САЩ така ,че мита не може да има и т.н. протекционизма е измислен в САЩ преди век но в един момент се обърна срещу тях.''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%.... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htm ГОЛЯМ СМЯХ макар ,че е страшно с тези валутни и търговски войни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още