IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW обмисля дали да не даде Фердинанд Пиех на съд

Компанията ще търси отговорност от дългогодишния си шеф, защото обвини днешното ръководство в бездействие около Дизелгейт

15:06 | 09.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Volkswagen Group обмисля възможността да съди дългогодишния си шеф и бивш председател на Надзорния съвет Фердинанд Пиех, става ясно от обръщение до медиите. Пиех, внук на основателя на компанията Фердинанд Порше и един от основните й акционери, обвини сегашните членове на надзора в умишлено бездействие, след като научили за измамния софтуер, с който се оборудваха някои от дизеловите модели на концерна. 
 
"Надзорният съвет на Volkswagen AG категорично отхвърля допусканията, направени от Фердинанд Пиех и разпространени от медиите", се казва в изявление на висшия орган на компанията. Съветът "внимателно ще обмисли възможни мерки и искове срещу г-н Пиех". В официалното съобщение се казва също, че компанията по принцип няма да коментира Дизелгейт, докато текат разследванията.  
 
Според информация на Bild am Sonntag Пиех е научил за измамния софтуер още през март 2015, половин година преди скандалът да гръмне, и е поставил въпроса пред Надзорния съвет. Той е бил информиран от израелска детективска агенция. Тогавашният главен изпълнителен директор Мартин Винтеркорн обаче го е уверил, че всичко е наред. 
 
Именно след този случай Пиех каза в едно знаменито интервю, че "вече не вярвам на Винтеркорн". Битката между двамата се пренесе на общото събрание и бе спечелена от изпълнителния директор, но успехът му бе кратък - гръмването на Дизелгейт го принудени да се оттегли. 
 
Пиех в миналото бе председател на Надзорния съвет, днес оглавяван от Ханс-Дитер Пьотш, а за кратко член на съвета бе и третата му съпруга Урсула. Днес представители на фамилията в борда са братовчедите му Волфганг и Фердинанд Порше, с които обаче Пиех е в лоши отношения още от 70-те години.
 
Повече за семейните вражди и особените взаимоотношения в клана Порше можете да прочетете в Automedia.bg.
 
 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
doba
преди 7 години
Как да вярваш на някой който лъже съвсем безочливо.Не само лъже, а и нарушава закона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още