IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VW излиза от кризата около Дизелгейт със скок на печалбата от 44%

Резултатите за първото тримесечие се оказват над прогнозите на анализаторите благодарение на по-доброто представяне на основния бранд на компанията

12:27 | 03.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автомобилната компания Volkswagen (VW) се възстановява стабилно от кризата със скандала с манипулирането на дизеловите емисии от 2015 г. Резултатите за първото тримесечие се оказват над прогнозите на анализаторите благодарение на по-доброто представяне на основния бранд VW, съобщава Financial Times.

Групата обяви, че нетната печалба за първите три месеца на годината е 3,4 млрд. евро, което е с 44% повече спрямо същия период на миналата година. Приходите се увеличават с 10,3% до 56,2 млрд. евро.  VW обаче запазва предпазливата си прогноза, че годишните приходи ще се увеличат с „до 4%“ тази година.

Оперативният марж на групата е на ниво от 7,8% спрямо 6,1% преди година без да се включват специалните ефекти.

„Данните ни за тримесечието са положително повлияни от силното представяне на брандовете на групата, лансирането на нови, завладяващи продукти и стабилната печалба в Западна Европа“, каза главният изпълнителен директор Матиас Мюлер. „Усилията ни за подобряване на ефективността и производителността във всички сектори на компанията също се отплащат“, допълни той.

Най-големият производител на автомобили, който притежава марки като Porsche, Audi и Skoda, заяви при представянето на предварителните резултати преди две седмици, че оперативната печалба нараства с 28% на годишна база до 4,4 млрд. евро.

Групата е продала малко под 2,5 млн. автомобила през тримесечието, което е с 0,5% по-малко спрямо същия период на 2016 г. Лекият спад се дължи на понижението от 6,7% на продажбите в Китай – най-големия пазар на VW, докато продажбите в Европа и Северна Америка нарастват съответно с 4,4% и с 6%.

Брандът VW отчита ръст на печалбата до 869 млн. евро от 73 млн. евро година по-рано. Печалбата на Audi леко се понижава до 1,2 млрд. евро от 1,3 млрд. евро, а на Porsche нараства до 932 млн. евро от 855 млн. евро. Печалбата на Skoda също се повишава – с 31,8% до 415 млн. евро „в резултат на положителните ефекти при обема, маржа и други“.

VW представя малко насоки за годината. Компанията очаква оперативните маржове трябва да са между 6% и 7%. Според групата пазарът ще бъде предизвикателен, „особено заради икономическата ситуация, засилената конкуренция, волатилността на обменните курсове и дизеловия въпрос“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още