fallback

Китайската Great Wall официално обяви интереса си към Fiat Chrysler

Производителят на автомобили се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Fiat Chrysler Automobiles

12:43 | 21.08.17 г.

Китайският автомобилостроител Great Wall се интересува от придобиването на част или цялата автомобилна група Fiat Chrysler Automobiles - FCA, съобщава Ройтерс, позовавайки се на представител на китайската компания.

Спекулациите за китайския интерес към собственика на марките Jeep и Ram започнаха миналата седмицата, когато излизащият в Детройт седмичник Automotive News написа, че американско-италианският автомобилен гигант е отхвърлил оферта за придобиване на неназован китайски автомобилостроител.

Оттогава няколко китайски автомобилни компании отрекоха да имат подобни планове. 

Що се отнася до този въпрос в момента имаме намерение за придобиване. Интересуваме се от Fiat Chrysler, е съобщил по телефона за Ройтерс представител на отдела за връзки с пресата на Great Wall. Той не е дал повече подробности.

Главният изпълнителен директор на Fiat Chrysler Серджо Маркионе търси партньор или купувач за седмия по големина автомобилостроител в света, за да може да се справи с нарастването на разходите, да отговори на изискванията за отделяните вредни емисии и да разработи технология за електромобили и безпилотни коли.

Евентуалното придобиване от Great Wall би било смела постъпка и една от най-крупните промишлени сделки в Китай досега.

По-рано днес двама души, запознати с въпроса, посочиха, че Great Wall е поискал среща с Fiat Chrysler с цел да направи предложение за цялата или част от италианско-американската автомобилна група.

Също днес Automotive News писа, цитирайки електронно писмо на президента на Great Wall Ван Фънюин, че компанията му се е свързала с Fiat Chrysler, за да изрази интерес по-специално към марката Jeep. Представител на китайската компания е потвърдил интереса, но уточнил, че Great Wall все още не е отправил официална оферта и не се е срещал със съвета на Fiat Chrysler.

Евентуален опит за придобиване на цялата или част от италианско-германската група, ако бъде успешен, ще позволи на Great Wall да ускори планираното си налагане на пазара в САЩ, посочват двама души, запознати с въпроса.

Те допълват, че Great Wall от известно време планира да навлезе на американския пазар, главно като обнови някои от ключовите си продукти.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още