fallback

Задълбочават ли се производствените затруднения на Tesla?

Батериите в Model 3 се монтират на ръка, твърди CNBC. Компанията заяви, че няма забавяне в производството

12:45 | 26.01.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Проблемите на американския пионер в областта на електрическите автомобили Tesla с производството на нейния Model 3 в нейната т. нар. Gigafactory в Невада са по-сериозни, отколкото се предполага. Така например някои акумулаторни батерии са монтирани на ръка в завода на концерна, предава CNBC, като се позовава на свои източници.

Концернът е преместил редица служители от поддоставчици в завода си, за да се справи с ръчното асемблиране, предаде медията. Малко по-късно компанията отрече тези твърдения, като заяви, че няма нови закъснения в сроковете за производство и доставка.

„За да бъдем абсолютно ясни, ние спазваме предишните прогнози за постигането на увеличени производствени бройки, които предоставихме по-рано този месец", заяви говорител на Tesla в изявление. „Както бе добре документирано, докато не достигнем пълното производство, някои процеси може да бъдат извършвани ръчно“, добави той. Акциите на Tesla приключиха сесията с понижение в цената си от 2,4 на сто в четвъртък след появата на материала, но в следборсовата сесия поскъпнаха с 1,6 на сто, след като компанията отрече твърденията. Към момента Tesla планира да произвежда по 2500 броя от Model 3 на седмица до края на тримесечието – наполовина по-малко  от обема, който обеща по-рано. Компанията очаква да достигне целта си от 5000 сглобени модела седмично до края на второто тримесечие.  

По този начин Tesla губи важно време, защото конкуренцията от международната автомобилна индустрия вече е по петите на пионера в сферата. През четвъртото тримесечие на клиенти са били доставени едва 1550 броя от първия автомобил, предназначен за средната класа, а и през третото тримесечие на изминалата година Tesla успя да достави едва 260 бройки от иначе планираните 1500 автомобила. 

Ахилесовата пета е производството на модулите за батерии, за които в пустинята на щата Невада Tesla изгради специална фабрика. Там, според компанията, редица производствени процеси е следвало да бъдат преработени. Но в производствения процес е постигнат голям напредък, поясни Tesla в началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още