fallback

Македония ще произвежда електромобили

Първият проект на BB Classic Cars е превърщане на Zastava 750 в електромобил

16:53 | 23.06.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Македонската компания BB Classic Cars възнамерява да започне производството на собствен електромобил. Това ще стане с помощта на държавен фонд за иновации, насочен съм екологичните технологии. В момента компанията възстановя стари автомобили, като ги оборудва с електрически задвижващи агрегати.

И докато Северна Македония се надява да бъде приета в ЕС, властите не забравят, че в съюза през 2020 г. влизат по-строги екологични изисквания към новите автомобили. Затова и местните власти планират въвеждането на субсидии за покупка на превозни средства с по-ниски или нулеви вредни емисии.

Първият проект на BB Classic Cars е да превърна Zastava 750 (в основата на този модел е Fiat 600) в електромобил. Оригиналният автомобил е произведен в Крагуевац по времето на бивша Югославия и се ползва с огромна популярност в страната.

Преобразуването на старата "Застава" в кола с електрическо задвижване става с помощта на двигатели, произведени от Kessler, която има завод в Северна Македония. Според директора на BB Classic Cars  Миодраг Китановски електромоторите на Kessler имат огромен потенциал, но въпреки това максималната скорост на колите е ограничена на 120 км/ч. Какви са характеритистиките на електромобила вижте в продължението на материала в Automedia.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още