fallback

Китайската Geely инвестира 55 млн. долара в стартъп за летящи автомобили

Притежаваната от Volvo Volocopter е в процес на преговори за набиране на допълнителни средства до края на годината

10:19 | 09.09.19 г.

Притежаваната от милиардера Ли Шуфу китайска автомобилна компания Zhejiang Geely Holding Group се е съгласила да инвестира 55 млн. долара (50 млн. евро) в разработчика на летящи автомобили Volocopter GmbH, съобщава Bloomberg. 

Този ход от страна на Geely подчертава усилията на компанията, която преди това придоби Volvo Cars и има дял в Daimler AG, да се фокусира върху технологичния аспект на транспортната индустрия.

Китайският концерн стои в основата на кръг на финансиране, от който стартъпът е успял да набере 50 млн. евро, които ще бъдат използвани за пускане на услуга за летящи таксите през следващите три години, посочват от компанията в изявление от понеделник.

Volocopter, която е дъщерно дружество на Volvo, е в процес на преговори за набиране на допълнителни средства до края на годината.

Geely инвестира 3,25 млрд. евро (3,7 млрд. долара) във Volvo в края на 2017 г., превръщайки се в най-големия акционер в дружеството.

Ли Шуфу цели да разшири своята империя отвъд автомобилите чрез навлизане в сфери като разработванерто на сателити в ниска орбита и микрочипове. Неговата компания обяви през 2017 г., че възнамерява да купи американската Terrafugia Inc., която се опитва да изведе на пазара летящите коли.

Книжата на китайската компания, които се търгуват на борсата в Хонконг, поскъпнаха с 4,55% в края на днешната сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още