fallback

Tesla достигна 100 млрд. долара пазарна капитализация

Wall Street гласува доверие на компаниите за електромобили

10:59 | 22.01.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Tesla се превърна в първата листната в САЩ автомобилна компания, която достигна пазарна капитализация от 100 млрд. долара. Производителят постигна това по време на следборсовата търговия във вторник, а новините са сигнал за доверието на Wall Street в бъдещето на електромобилите, предава Ройтерс.

Тази капитализация е достигната само месец, след като акциите на Tesla преминаха цената от 420 долара – прословутата сума, която главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви, че ще е достатъчна, за да направи компанията отново частна.

През август 2018 г. Мъск написа в Twitter, че има „необходимите средства“ за тази цел. По това време стойността на книжата беше около 335 долара.

По време на следборсовата търговия снощи цената на акциите на Tesla нарасна с 1,4 на сто до 555 долара.

Новата пазарна оценка поставя Мъск по-близо до сдобиването с първия транш от 346 млн. долара от рекордното му възнаграждение.

Капитализацията от 100 млрд. долара трябва да се задържи месец и средно шест месеца, за да задейства получаването на първия от 12-те трашна опции, предоставени на Мъск при покупката на акции на Tesla.

Компанията, която вече е оценена повече от Ford Motor и General Motors взети заедно, се радва на почти удвояване на цената на акциите през последните три месеца, подкрепена от тримесечната печалба, отчетена през октомври, новините за ускоряване на производството в китайския завод и по-добрите от очакваното доставки на коли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още