IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Daimler ще съкрати до 15 000 служители

Компанията затяга по-силно колана на икономиите от досега планираното

11:21 | 10.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</p>

Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Daimler Ола Келениус ще се изправи във вторник пред най-важната си изява като мениджър досега: когато представи годишния финансов отчет, той трябва да обясни на инвеститорите как иска да направи производителя на автомобили изпитан за бъдещите трудности концерн. След три предупреждения за финансовите резултати за кратък период от време много инвеститори са разстроени, а увереността в наследника на Дитер Цетче намалява.

На фона на нарастващата критика Келениус възнамерява да представи амбициозен план за бъдещето. Както е научил от корпоративни източници Handelsblatt, шведът разчита на комбинация от инвестиции в устойчиви луксозни превозни средства и строги мерки за икономии. Противно на това, което по-рано се очакваше, той не възнамерява да съкрати 10 000 работни места, а иска да се раздели с до 15 000 служители чрез обезщетения, ранно и частично пенсиониране.

Обемът на икономиите трябва значително да надвиши известния обем от 1,4 милиарда евро, твърди медията. Daimler не коментира темата. Инвестициите в губещи проекти също трябва да бъдат ограничени. Например, Daimler търси мажоритарен собственик за своя иновационен център Lab1886.

Моделната гама също трябва да бъде изтънена. В допълнение към прекратяването на производството на провалилата се X класа, Келениус е решил, че нито S-Class Cabrio, нито S-Class Coupé ще имат наследник. CLS и GT-то с четири врати от AMG трябва да бъдат обединени в едно електрическо купе.

На всичкото отгоре бъдещето на B-класата очевидно е несигурно. Daimler обсъжда превръщането на компактния модел в кросоувър под друго име

Не е чудно, че сред работниците има големи вълнения. Ръководителят на работническия съвет (профсъюзната организация, б. ред.) Михаел Брехт настоява, освен програмата за спестявания, Келениус преди всичко да представи и ясна стратегия за напред: „Настроението сред служителите е смесица между гняв и разочарование. Хората искат ориентация и яснота“, казва той пред Handelsblatt. Сега задача на Борда на директорите е да направи стратегията на групата по-видима, казва Брехт.

Шведът трябва да обясни конкретни стъпки от своята стратегия и след това да ги прилага последователно. Келениус беше внимателно подготвян за поста от Цетче и Манфред Бишоф, председател на надзорния съвет. Засега обаче като изпълнителен директор той се отклонява от ясното „съкращение на персонала“. В крайна сметка той до голяма степен пое мениджмънта от Цетче и не промени почти нищо в него. Сега обаче са необходими решения.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още