fallback

Калифорния не разреши на Tesla да отвори завода си във Фремонт

Компанията не отговаря на критериите за подновяване на дейност, става ясно от съобщение на здравните власти в окръг Аламеда

10:53 | 09.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Властите в Калифорния са заявили на Tesla, че все още няма да може да отвори единствения си завод за производство на автомобили в САЩ. Решението бе съобщено часове, след като главният изпълнителен директор Илон Мъск обяви плановете си за подновяване на дейността, съобщава Bloomberg.

„Не сме казали, че ще е уместно да продължим напред“, заяви Ерик Пан, здравен инспектор на окръг Аламеда, по повод намерението на Tesla. Местните власти заявиха в изпратена по имейл позиция, че са информирали компанията, че тя не отговаря на критериите за подновяване на дейност.

Tesla се надяваше да поднови работата в завода в петък следобед, заяви самият Мъск в имейл до своите служители, видян от Bloomberg. Той посочва решението на губернатора на Калифорния Гавин Нюсъм от по-рано същия ден, че някои производители в щата ще могат да подновят дейност от петък.

Това, което Мъск не е посочил на своите служители, е, че Нюсъм също така дава право на местните власти да запазят строгите си ограничения. Окръзите в залива на Сан Франциско, сред които е и Аламеда, заявиха, че оставят в сила ограниченията, които са в сила до края на май.

Представители на Tesla не са отговорили на искането за коментар на Bloomberg. Но в отделен имейл Валери Каперс Уокман, ръководителката на отдела за човешки ресурси на производителя за Северна Америка, е заявила, че фабриката във Фремонт ще започне да оперира с 30% от стандартната си работна ръка на смяна. Не е ясно обаче дали този брой на персонала ще е достатъчен за производство на автомобили.

„Подновяването на производството може да не започне преди юни“, посочва Дан Леви, анализатор на Credit Suisse. Акциите на Tesla поскъпнаха с над 5% по време на търговията в петък, като ръстът в стойността им от началото на годината е от 96%.

 Илон Мъск е критик на заповедта за затваряне на икономиката, наричайки мярката „фашистка“. Tesla иска да поднови работа, настоявайки, че дейността и е бизнес от съществено значение – само каквито имат право да извършват дейност в преобладаващата част на САЩ на този етап. Но местните власти в щата Калифорния заявиха, че заводът във Фремонт не може да отвори врати, тъй като представлява риск за общественото здраве.

Друга причина, заради която не е ясно дали Tesla ще може да произвежда автомобили – дори и Аламеда да позволи на завода във Фремонт да отвори врати, то доставчиците на компанията в други щати най-вероятно няма да могат да оперират.

Решението на властите в Калифорния стана факт, след като в петък бе съобщено, че Tesla спира производството и в завода си в покрайнините на Шанхай. По информация на източници компанията е уведомила много от своите работници, които е трябвало да се върнат на работа в сряда (6 май) след петдневна пауза, да удължат почивката си и да се върнат на работните си места след 9 май.

Причината за внезапното спиране не е изяснена веднага от Bloomberg, но китайският новинарски сайт 36kr съобщава, че това се дължи на недостиг на компоненти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:49 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още