IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартъп за автономни коли набра 267 млн. долара в нов кръг на финансиране

Подкрепената от Toyota Pony.ai планира да подсили бизнеса си в САЩ и Китай, залагайки на автономни технологии за камиони и SUV модели

10:38 | 06.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Подкрепеният от Toyota Motor Corp стартъп Pony.ai обяви, че е набрал 267 милиона долара в началната фаза на последния си кръг на финансиране на стойност 5,3 млрд. долара, като компанията за автономни автомобилни технологии се стреми да засили присъствието си в САЩ и Китай. 

Последният кръг на финансиране превръща Pony.ai в един от най-скъпите стартъпи от сферата на автономното шофиране, изпреварвайки по оценка конкуренти като Aurora и Nuro, според данни на Pitchbook.

Набирането на средства от страна на стартъпа се случва в момент, когато големи имена от автомобилната индустрия, като Tesla, Waymo на Alphabet Inc и Uber, вливат капитал в разработването и усъвършенстването на технологии за автономно шофиране.

Кръгът на финансиране на Pony.ai се ръководи от Платформата за иновации на учителите в Онтарио (OTPP) към Пенсионния фонд на учителите в Онтарио, посочват от стартъпа.

Базираната във Фремонт Pony.ai, която е подкрепена още от Sequoia Capital China и Beijing Kunlun Tech Co, планира да използва набраните средства за разработване на технологии и разширяване на съществуващия флот от автономни коли.

Pony.ai започва да разработва своите автономни технологии за камиони в началото на 2019 г., споделя изпълнителният директор на стартъпа Джеймс Пенг пред Ройтерс.

Компанията тества превозните средства във Фремонт, Ървайн и в китайските градове Гуанджоу и Пекин.

Pony.ai представя своя автономен SUV модел Lexus и камиона FAW на ежегодното изложение в Шанхай, което стартира в сряда и продължава през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още