fallback

Звено на Intel планира да създаде автономни коли за широкия пазар до 2025 г.

Mobileye, която разработва технологии за самоуправляващи се автомобили, очаква да пусне първите роботаксита с четвърто ниво на автономност през 2022 г.

21:30 | 11.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Израелската дъщерна компания на американската технологична корпорация Intel Corp. Mobileye NV използва бизнеса с чипове на компанията-майка, за да създаде лазерни сензори, които ще направят автономните автомобили достатъчно евтини, за да привлекат вниманието на купувачите на дребно до 2025 г., съобщава Bloomberg. 

Базираната в Йерусалим компания, придобита от Intel през 2017 г., разполага с около 80% от глобалния пазар за оптични системи за подпомагане на водачите на превозни средства. Тя се опитва да изгради пълен комплект от сензори за автономни коли, включително радар и скъпи лазерни сензори, известни като лайдар, които Mobileye планира да произвежда, използвайки чиповете на Intel.

В момента подразделението на Intel произвежда технологии за автомобили, които подпомагат водачите по време на шофиране. Компанията се разраства бързо и нейната технология намира широко разпространените на фона на глобалното пренасочване на автомобилната индустрия към автономни превозни средства.

Но този бизнес все още е много малка част от Intel, която отчита годишни продажби от 72 млрд. долара миналата година.

Главният изпълнителен директор на Intel Боб Слоун похвали усилията на звеното и го посочи като пример за това как производителят на чипове се диверсифицира спрямо пазара на персонални компютри.

За да увеличи своето значение в рамките на Intel, Mobileye ще трябва да създаде продукти, които могат да бъдат използвани в десетки милиони нови автомобили и да донесат приходи в размер на милиарди долара.

Автомобилни производители като General Motors Co., BMW AG и Nissan Motor Co. разчитат на технологията на Mobileye за подпомагане на водачите, коментира Сам Абуелсамид, старши анализатор в Guidehouse Insights.

Mobileye смята да развие своя бизнес с технологии за автономни коли още през 2022 г., когато планира да продаде първите си системи от четвърто ниво на автономност на търговски оператори на роботаксита и да ги инсталира в собствения си автопарк от самоуправляващи се превозни средства.

Компанията е сключила споразумение с Volkswagen AG и Champion Motor Group Inc. за разполагане на роботаксита в Тел Авив. При тях Mobileye ще използва лайдар, създаден от Luminar Technologies Inc., която миналия месец стана публична.

По-дългосрочните планове на подразделението на Intel за превозни средства обаче не включва Luminar. Вместо това Mobileye предвижда използването на различна лазерна технология, която се намира все още в процес на разработка, наречена FMCW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още