fallback

Оператор на зарядни станции се фокусира върху електромобилите на Tesla

EVgo ще модернизира около половината от общо 800-те зарядни станции, с които разполага в САЩ, за да обслужва електрическите автомобили на концерна

17:28 | 11.02.21 г.

Американският производител на електромобили Tesla успя да изгради собствена мрежа от зарядни станции, която да обслужва единствено неговите автомобили. Сега стартъпът EVgo Services LLC се опитва да привлече собствениците на тези автомобили към своите зарядни пунктове, съобщава Bloomberg.

Операторът на независимата мрежа от зарядни станции за електромобили, собственост на LS Power, обяви, че модернизира половината от общо 800-те обекта, разположени в САЩ, за да обслужва автомобилите на Tesla. 

Мрежата на EVgo се захранва изцяло от енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Компанията е основана през 2010 г. и обслужва над 200 хил. потребители в 34 американски щата, според данни, публикувани на нейния уебсайт.

EVgo също така планира да обособи зарядни устройства за Tesla на 200 станции, които тепърва предстои да бъдат изградени през тази година. Тази стратегия може да позволи на компанията да си осигури допълнителни приходи преди очаквания бум на нови електрически модели, обещан от редица големи и по-малки автомобилни концерни.

След пет години продажбите на електрически превозни средства в САЩ се очаква да нараснат седемкратно, според изчисления на BloombergNEF, докато все повече електрически модели ще излизат от фабриките на производителите от САЩ, Германия, Япония, Южна Корея и други страни.

Според BloombergNEF 80% от изцяло електрическите превозни средства, продадени в САЩ през 2020 г., принадлежат на Tesla.

Компании като EVgo трябва да изградят и да финансират мащабна мрежа от зарядни станции, за да успеят да отговорят на нарастващото търсене от страна на притежателите на електромобили.

Зарядните станции на EVgo, които ще могат да обслужват електромобили Tesla, ще бъдат фокусирани върху големите градове, от Сиатъл до Маями.

Решението на EVgo да привлече електромобилите Tesla е предшествано от обявената по-рано сделка за излизане на борсата чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC). Очаква се сделката да бъде осъществена през второто тримесечие на тази година, която ще оцени обединеното предприятие на около 2,6 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още