IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски съдия отхвърли съдебния иск на Prevent срещу Volkswagen

Съдебната драма между бившия доставчик на части на автомобилния концерн продължава в Германия

12:03 | 23.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Съдия от Детройт, Мичиган, е постановил, че германската автомобилна група Volkswagen AG не трябва да се изправя пред съдебно дело за 750 млн. долара, заведено от базирания в Босна и Херцеговина доставчик на части Prevent Group, който твърди, че автомобилният производител се е опитал да задуши бизнеса му заради спор за цените, съобщава Bloomberg.

Американският окръжен съдия Бърнард Фридман в понеделник отхвърли съдебния иск на Prevent USA Corp. за нарушаване на конкуренцията, заведен през 2019 г., в който компанията обвинява Volkswagen - тогава най-големият производител на автомобили в света по пазарен дял - в корпоративна кампания, намесвайки се в придобиванията ѝ на американския пазар. 

Това е поредният случай, в който двете компании завеждат дела една срещу друга, след като в други три щата те вече водят съдебни спорове във връзка с конфликт около цените, водещ началото си през 2016 г., когато Prevent прекратява доставките на части за Volkswagen.

Според съдия Фридман искът на Prevent е „продължение на съществуващ спор“, който в момента се разглежда от германските съдилища след заведени дела от босненската компания. Prevent твърди, че Volkswagen се опитва да я „изхвърли от бизнеса“.

Съдията отхвърли иска, позовавайки се на процесуални основания, като установява, че делото трябва да се разглежда в Германия.

„Въпреки че сме разочаровани от решението, то отлага неизбежното“, изтъква в изявление по имейл Дуейн Лофт, американския адвокат на Prevent. „В крайна сметка Volkswagen ще трябва да отговори за неправомерното си поведение в някой съд“, добавя той.

Prevent Group твърди в иска, че става въпрос за спор с Volkswagen от 2016 г., свързан с отменени поръчки на кутии за трансмисии и калъфи за седалки, който принуждава германския производител да затвори временно някои заводи за производство на автомобили Golf и Passat и да съкрати персонала.

Prevent обвинява Volkswagen, директора на основната марка Ралф Брандщетер и производителите на седалки Adient и Lear в антиконкурентно поведение, с което са изключили Prevent от пазара за калъфки за седалките за автомобили. Volkswagen отрича обвиненията.

Служителят, който е записвал дискусиите на представителите на ръководството на германската група относно премахването на Prevent от бизнеса с автомобилни части, беше разкрит през лятото на 2020 г. Малко след това той е намерен мъртъв в изгорялата си кола, като според следователите става въпрос за самоубийство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още