IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mitsubishi свива производството с 16 хил. автомобила заради кризата с чиповете

Компанията премахва 11 смени, предимно нощни, като мерките засягат заводите в Мицушима и Оказаки, както и фабриката в Тайланд

10:47 | 26.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Buddhika Weerasinghe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Mitsubishi Motors ще намали допълнително своето производство с 16 хил. превозни средства в глобален мащаб през май, след като недостигът на чипове се задълбочи заради пожар във фабриката на ключовия доставчик Renesas Electronics, съобщава Nikkei Asia Review.

Автомобилният производител ще премахне 11 смени през следващия месец в своя завод в Мицушима, Япония, където се произвеждат миниколите кей и кросоувърът RVR. Mitsubishi ще свие и производството на своя Outlander, както и на други модели във фабриката в Оказаки.

Съкращенията ще обхванат предимно работници от нощните смени. 

Mitsubishi ще намали и производствените си операции в Тайланд, където е ситуиран основният производствен център на концерна извън Япония. За момента не се предвиждат целодневни прекъсвания на работата.

Японският автомобилен разработчик успя да произведе 1,34 млн. превозни средства през фискалната 2019 г., като предстоящите съкращения в производството отговарят на 14% от тези резултати.

По-рано тази година Mitsubishi обяви, че ще намали производството с 4 хил. превозни средства в Япония през март, а след това с още 7500 автомобила през април, като съкращенията обхващат съоръженията в Япония и Тайланд. Като цяло компанията е свила производството с 27 500 превозни средства заради проблема с доставките на чипове, като се очаква загубите да бъдат компенсирани до края на тази фискална година.

Пожарът в завода на Renesas на 19 март даде допълнителен тласък на притесненията относно недостига на полупроводници, с който се сблъсква автомобилната индустрия от няколко месеца насам.

Миналата седмица друг японски производител на автомобили, Subaru Corp., обяви, че спира производството в своя завод в Индиана, САЩ, до края на април поради същата причина. Говорителка на Subaru заяви, че спирането ще засегне производството на 15 хил. автомобила в Северна Америка.

В средата на месеца Nissan, третият по големина японски автомобилен концерн, съобщи, че ще намали производството в някои свои фабрики през май заради „критичния недостиг на чипове“. Мерките ще засегнат завода на Nissan в Кюшу, където се сглобяват миниванът Serena, кросоувърът X-Trail и други модели, както и още три местни съоръжения, включително фабриката в Точиги, Източна Япония, където работата ще бъде прекъсната за десет дни.

В началото на април Suzuki Motor обяви, че временно ще спре производството в два от своите три завода в Япония поради недостига на полупроводници. Преди това Honda Motor Co Ltd. и най-голямата американска автомобилна компания General Motors Co. обявиха, че фабриките им в Северна Америка ще останат затворени или ще работят с намален капацитет през следващите седмици, като посочиха недостига на чипове като една от причините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още