fallback

Германските власти отново разследват Continental заради Дизелгейт

Служители на поддоставчика може да са помагали при програмирането на забранено устройство за изключване на измерванията на газове на стендовете

16:06 | 24.06.21 г.
Автор - снимка
Създател

Германски прокурори са претърсили две компании заради евентуалното участие на служители на автомобилния поддоставчик Continental в аферата с дизеловите двигатели на Volkswagen, по-известна като Дизелгейт. Разследващите са били в централата на Volkswagen във Волфсбург на 9 юни и в доставчика на услуги за разработка IAV в град Гилхорн на 17 юни, съобщи Wirtschaftswoche в четвъртък, позовавайки се на прокуратурата.

Компаниите са били помолени да предадат документи или електронни данни. „В момента чакаме предаването на данните", казват разследващите. VW и IAV са потвърдили претърсванията пред WirtschaftsWoche, а Continental не коментира текущото производство.

Прокуратурата разследва подозрения за подпомагане на измами и фалшификации. През януари 2021 г. имаше 41 заподозрени, в началото на разследването имаше само девет. Колко са обвинените в момента не е ясно.

Преди почти шест години под натиска на американските екологични власти Volkswagen призна, че е манипулирал емисионните стойности на дизеловите автомобили. До момента възстановяването струва на базирания във Волфсбург автомобилен производител над 30 милиарда евро - главно под формата на санкции и обезщетения в Америка.

Тъй като обвиняемите служители на Continental биха могли да помогнат на VW да програмира забранено устройство за изключване на измерванията, което да доведе до по-добри стойности на емисиите на тестовия стенд, отколкото на пътя, следователи от Регенсбург влязоха за първи път в Conti през ноември 2020 г. На 12 януари беше извършено претърсване в Хановер. Тогава обвиненията бяха за евентуално небрежно нарушение на задължението за надзор, както и нарушение на Закона за административните нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още