fallback

Daimler, Volvo и Traton създават европейска зарядна мрежа за електрически камиони

Трите компании ще инвестират общо 500 млн. евро в създаването на съвместно предприятие, което ще изгради поне 1700 зарядни станции до 2027 г.

15:18 | 05.07.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Германският автомобилен концерн Daimler AG, шведската Volvo AB и Traton SE планират да създадат съвместно предприятие за високоефективна мрежа от зарядни станции за електрически камиони и автобуси в Европа, за да могат ангажираните с проекта производители да отговорят на по-строгите регулации относно емисиите на Европейския съюз (ЕС), съобщава Bloomberg. 

Концерните ще инвестират 500 млн. евро за поне 1700 зарядни станции, които ще трябва да бъдат изградени до около 2027 г. Обектите ще се захранват единствено чрез зелена енергия.

Броят на станциите ще нарасне значително с течение на времето чрез включването на още партньори, както и чрез публично финансиране, заявиха компаниите, които в началото ще притежават равни дялове в съвместното предприятие.

„Поставяме необходимата основа за постигане на пробив за нашите клиенти, за да осъществим трансформацията към електрическа мобилност чрез създаване на европейски лидер по отношение на зарядната инфраструктура“, заяви главният изпълнителен директор на Volvo Мартин Лундстед.

Секторът на тежкотоварните превозни средства, който разчита до голяма степен на дизеловите двигатели, е изправен пред затягане на регулациите за емисиите на парникови газове в рамките на т.нар. европейски Зелен пакт, който има за цел да осигури климатичен неутралитет на континента до 2050 г. Въпреки че броят на зарядните станции за електрически леки коли нараства значително в много региони, мрежа за тежкотоварния транспорт в момента все още не съществува.

„Изключително важно е изграждането на правилната инфраструктура да върви ръка за ръка с пазарното реализиране на въглеродо неутрални камиони по пътищата“, посочва ръководителят на Daimler Truck Мартин Даум.

Съвместното предприятие между трите компании, което ще бъде обявено в края на годината, ще бъде регистрирано в Амстердам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:06 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още