fallback

Nissan е напът да постигне целта си за оперативен марж въпреки дефицита на чипове

Основен принос за това имат усилията на концерна за ограничаване на фиксираните разходи, изтъква Макото Учида, изпълнителен директор на Nissan

22:50 | 29.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. очаква да постигне целта си за марж на оперативната печалба въпреки недостига на компоненти, който удари японската автомобилна индустрия, казва в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на производителя Макото Учида. 

Nissan ще може да постигне марж на оперативната печалба от 2% или повече за фискалната година, приключваща в края на март 2022 г., благодарение на усилията за намаляване на фиксираните разходи, изтъква Учида. „Набираме сила“, посочва той.

Постигането на целта, заложена още през миналата година в средносрочния план на Nissan Next, ще представлява положителен знак, че автомобилният производител преминава успешно през изпитанията от 2021 г., помрачаващи глобалната индустрия.

Конкурентът Toyota коригира производството си през септември и октомври, защото разпространението на коронавируса в Югоизточна Азия наруши достъпа му до полупроводници и други ключови части.

От своя страна Honda заяви, че производствените ѝ линии в Япония работят на около 40% от първоначалния план на компанията за периода август-септември.

Юлската прогноза на Nissan за приходи от 9,75 трилиона йени (87,7 милиарда долара) предполага марж на оперативната печалба от около 1,5 % за текущата финансова година. Това все пак е по-малко от прогнозата на анализаторите за марж от 1,8 на сто.

Подобно на други автомобилни производители, Nissan също е "силно повлиян" от недостига на части, като перспективите остават неясни, признава Учида.

„На фона на всичко това, инерцията, която постигнахме с Nissan Next, непрекъснато носи резултати“, изтъква той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:09 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още