fallback

Tesla влезе в клуба на компаниите с капитализация от 1 трлн. долара

Новината за сделката с Hertz тласна нагоре цената на акциите на автомобилния гигант

20:35 | 25.10.21 г. 9
Автор - снимка
Създател

Американският производител на електромобили Tesla достигна 1 трлн. долара пазарна капитализация в понеделник. Това се случи след обявяването на новината, че Hertz е поръчала 100 хил. превозни средства от нея, за да разшири своите предложения за наемане на електрически превозни средства до края на 2022 г., пише CNBC.

С това компанията на Илон Мъск се присъедини към клуба на компаниите с пазарна капитализация от трилион долара, в който попадат още Apple, Amazon и Microsoft.

Новините за сделката тласнаха нагоре цената на акциите на Tesla до 998 долара през деня – нов рекорден връх в рамките на борсова сесия, след като книжата достигнаха 900 долара по-рано.

Споразумението, което се очаква да донесе 4,2 млрд. долара на Tesla, е най-голямата в историята поръчка на електромобили, писа по-рано Bloomberg.

Tesla не е открита за коментар по темата.

Bloomberg писа още, че колите трябва да бъдат доставени до 14 месеца и ще бъдат налични за клиентите в САЩ и части от Европа от ноември, твърдят източници, запознати с въпроса.

Сделката беше сключена повече от година, след като Hertz обяви процедура по защита от фалит, след като пандемията натежа на бизнеса ѝ, тъй като търсенето на превозни средства под наем отслабна заради по-малкото пътувания. Тази година инвеститори от Knighthead Capital Management и Certares Management заявиха, че ще поемат компанията.

Според Jato Dynamics, електрическият седан Model 3 на Tesla е станал първото изцяло електрическо превозно средство, оглавило продажбите на нови коли в Европа през септември.

За септември Tesla е имала 24 600 бройки, регистрирани в Европа, което представлява 2,6% пазарен дял по данни на Jato.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:05 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Новини виж още