IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Hyundai не успя да отговори на прогнозите заради дефицита на чипове

Концернът предупреди, че ще му е нужно повече време от предходните оценки, за се възстанови напълно от проблемите при доставките

12:29 | 26.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Южнокорейският автомобилен концерн Hyundai Motor предупреди, че ще отнеме повече време от очакваното, за да се възстанови напълно от глобалния недостиг на полупроводници, след като компанията отчете нетна печалба за тримесечието юли-септември от 1,3 трлн. вона (1,1 млрд. долара), предава Ройтерс.

Печалбата не успя да отговори на очакванията на анализаторите, които прогнозираха 1,4 трлн. вона, според Refinitiv.

За същия период на миналата година групата, която включва и Kia, отчете загуба в размер на 336 млрд. вона заради еднократните разходи, свързани с мащабна сервизна акция. 

„Hyundai Motor очаква, че ръстът на продажбите през годината може да се забави до края на 2021 г. на фона на неблагоприятните бизнес условия, причинени от нестабилните доставки на полупроводници“, изтъква концернът в прессъобщение.

Hyundai заяви, че недостигът на чипове вероятно ще продължи до края на тази или през следващата година и прогнозира, че ще е нужно много време, за да се нормализира ситуацията.

„Недостигът на чипове вероятно ще продължи и през четвъртото тримесечие, но условията за доставка ще се подобрят частично през това тримесечие в сравнение с третото“, заяви вицепрезидентът на Hyundai Motor Сео Ганг Хьон в разговор с анализатори.

Кризата с чиповете, предизвикана отчасти от нарастващото търсене на потребителска електроника по време на пандемията от коронавирус, принуди много автомобилни концерни да преустановят или свият производството, което се отрази и върху техните годишни прогнози.

По-рано тази година Hyundai заяви, че ръстът на продажбите му може да се забави през втората половина на 2021 г. поради предизвикателните бизнес условия, включително нестабилното предлагане на автомобилни чипове.

Компанията сподели, че е намалила тазгодишните капиталови разходи с повече от 10% до 8 трлн. вона, за да отговори по-добре на несигурността, включително на пандемията от коронавирус.

Hyundai преразгледа тазгодишната си прогноза за маржа на оперативната печалба за своя автомобилен бизнес до диапазона от 4,5% до 5,5 на сто, позовавайки се на силните продажби на своите SUV модели и на премиум серията Genesis.

Концернът реализира своята най-голяма тримесечна печалба за последните около шест години през април-юни благодарение на консервативното си управление на веригите на доставка, което му помогна да се справи с недостига по-добре от другите автомобилни производители.

Продължителната криза обаче принуди компанията да спре част от производството през третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още