IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски стартъп набра 95 млн. евро, ще финансира услуга за е-мобилност

Vay ще предлага на своите клиенти дистанционно управлявани електромобили по улиците на Хамбург

22:34 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската компания за мобилни услуги Vay набра 95 милиона долара от инвеститори като Kinnevik, Coatue и Eurazeo, тъй като иска да подкрепи своите планове за бизнес за отдаване на електрически автомобили под наем в Хамбург през 2022 г., съобщава Ройтерс. 

Клиентите ще могат да използват мобилното приложение, за да запазят електрическа кола, която ще им бъде предоставяна до тяхната локация чрез дистанционно управление от страна на служител на компанията. След като даден клиент се качи на шофьорското място в колата, дистанционното управление се прекъсва и той поема контрол над превозното средство, обясняват от Vay.

Въпреки че много компании вече тестват автономни транспортни услуги в градски условия, използвайки скъпи сензори, германският стартъп залага на набор от камери и други функции, които съкращават разходите с фокус върху дистанционното управление.

Услугата ще бъде по-евтина за потребителите от автономните коли и споделеното пътуване, като ще представлява стъпка за Vay към постепенно въвеждане на напълно автономни функции, заяви съоснователят и главен изпълнителен директор на компанията Томас фон дер Ое.

Той основава стартъпа през 2018 г. съвместно с Фабрицио Сцелси и Богдан Джукич, като сред основните инвеститори изпъкват имената на Atomico, La Famiglia и Creandum.

В момента Vay използва електромобили Kia Nero, като планира да работи с други автомобилни компании.

Според Ое компанията е подкрепена от властите в Хамбург и се намира в последна фаза на тестване и валидиране на услугата преди да я реализира търговски.

Миналата седмица германския автомобилен регулатор одобри система от трето ниво на автономност на марката луксозни автомобили Mercedes-Benz, която позволява на шофьорите да се съсредоточат върху други дейности, докато автомобилът се намира в движение по силно-натоварени улици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още