IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулатор в САЩ разследва над 500 хил. електромобила Tesla заради опция за игри

Възможността за игра през дисплея на таблото създава риск от разсейване на шофьора, посочва NHTSA

17:25 | 22.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) заяви, че е започнала официално разследване относно безопасността, засягащо 580 000 автомобила Tesla, продадени от 2017 г. насам, заради решението на автомобилния производител да даде възможност на намиращите се в превозното средство да играят игри чрез централния дисплей на таблото, съобщава Ройтерс.

Разследването на регулатора засяга различни превозни средства Tesla Model 3, S, X и Y. 

Услугата Passenger Play, "може да разсее водача и да увеличи риска от катастрофа", изтъкват от NHTSA.

Регулаторът потвърждава, че функцията е достъпна от декември 2020 г. за всички превозни средства Tesla, оборудвани с Passenger Play. Преди въпросния месец услугата може да бъде активирана само когато електромобилът е в покой.

NHTSA заяви, че „ще оцени аспектите на функцията, включително честотата и сценариите при използване на Passenger Play в Tesla.

Агенцията отбеляза по-рано през декември, че разсеяното шофиране е причина за значителен брой смъртни случаи по пътищата в САЩ – 3142 броя само през 2019 г. Защитниците на безопасността по пътищата заявиха, че официалните данни подценяват проблема, защото не всички разсеяни шофьори признават за това след катастрофа.

Софтуерната актуализация в автомобилите Tesla е добавила три нови игри – пасианс, авиационен симулатор и походова стратегия – като тези приложения са съпътствани с предупреждение, което гласи: „Играта, докато автомобилът е в движение, е само за пътниците“.

Съществува специален бутон, с който се потвърждава, че играчът е само пътник, въпреки че това не изключва „лъжлива“ команда от страна на водача на електромобила.

През 2013 г. NHTSA издаде насоки, за да насърчи автомобилните производители „да вземат предвид безопасността и предотвратяването на разсейването на водача в своите превозни средства“.

Насоките "препоръчват устройствата в превозното средство да бъдат проектирани така, че да не могат да бъдат използвани от водача за извършване на разсейващи второстепенни задачи по време на шофиране", изтъква агенцията.

NHTSA заяви, че през ноември е постъпила жалба относно функцията за игра през централния дисплей от шофьор на Tesla Model 3 в Орегон. Той посочва, че това създава предпоставка за разсейване на водача.

На 29 ноември Mercedes-Benz започна сервизна акция, засягаща 227 автомобила в САЩ, заради информационно-развлекателните системи на превозните средства, които "позволяват активиране на телевизионния и интернет дисплей по време на шофиране".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още