IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холандски стартъп за електрически тротинетки под наем набра 70 млн. долара

Dott е поредната компания, която се стреми да пренасочи потребителите от лични авотмобили към алтернативен транспорт

22:07 | 01.02.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Холандската компания за отдаване под наем на електрически тротинетки Dott набра 70 млн. долара в нов кръг на финансиране, които ще използва, за да реализира своя план за подпомагане на услугата с електрически велосипеди и разширяване на бизнеса до други градове и държави, съобщава Ройтерс. 

Базираната в Амстердам фирма обяви по-рано, че е набрала 85 милиона долара чрез ново финансиране през миналата година, като до момента общата сума от кръговете достига 210 млн. долара.

"Всички сме ангажирани с този кръстоносен поход срещу личните автомобили. Искаме да помогнем на хората да се откажат от своите коли и да разполагат с алтернативен транспорт“, изтъква главният изпълнителен директор на Dott Анри Моисинак пред Ройтерс.

С тези средства Dott планира да засили своята конкурентоспособност, за да се бори за глобален пазарен дял с лидерите при електрическите тротинетки под наем Bird Global Inc. и Lime

Анализаторите очакват компаниите в сектора да се фокусират върху сливания и придобивания, за да отговорят на по-строгите градски регулации.

Новият кръг на финансиране за Dott е воден от abrdn и Sofina. В списъка с инвеститори попада още Prosus Ventures, подразделението за рисков капитал на Prosus NV.

Dott, която разполага с 40 000 електронни тротинетки и 10 000 електронни велосипеда, действащи в 36 града в девет европейски страни, наскоро обяви, че ще си партнира с FREE NOW, европейска платформа, която предлага услуги за превоз.

Според Моисинак компанията търси допълнителни партньорства, „за да предложи възможно най-много опции за споделена мобилност на потребителите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още