IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Nio вече се търгуват на борсата в Хонконг

Книжата на концерна приключиха първата сесия в Хонконг при цена от 158,90 хонконгски долара

13:24 | 10.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на китайския електромобилен производител Nio Inc. вече се търгуват на борсата в Хонконг, след като компанията избра метод на директно листване, който не включва продажба на нови книжа или набиране на средства, пише Bloomberg. 

Книжата на спрягания за един от основните конкуренти на Tesla в Китай приключиха първата редовна сесия в Хонконг при цена от 158,90 хонконгски долара, което е повече от цената на затваряне на американските депозитирани разписки на Nio в сряда. Листнатите в Ню Йорк книжа на концерна са изтрили около 36% от стойността си от началото на годината.

Директното листване беше предпочетено от Nio на фона на дистанцирането на компаниите, планиращи излизане на борсата, от опцията за първично публично предлагане (IPO) заради засилващите се репресии от страна на Пекин спрямо редица сектори.

Решението на концерна е предхождано от листването на други две китайски компании, произвеждащи електромобили - Xpeng Inc. и Li Auto Inc. – които излязоха на Хонконгската фондова борса през 2021 г. Двете дружества успяха да наберат общо около 3,8 млрд. долара. Допълнителното листване в Хонконг предлага на тези компании хеджиране срещу риска от изключване от американските борси на фона на продължаващите търкания между Вашингтон и Пекин.

nio nio

За разлика от своите конкуренти, базираната в Шанхай Nio реши да извърши директно листване на борсата в азиатския финансов център. Методът е използван от компании, които разполагат с голяма база от съществуващи акционери. Собственикът на японската марка за бърза мода Uniqlo направи това през 2014 г.

Китайската технологична компания Didi Global Inc., която се срина след дебюта си в Ню Йорк на фона на широка репресия от страна на китайските власти, също планира директно листване, което ще позволи на американските инвеститори да разменят акциите си за нови книжа, търгувани в Хонконг.

Morgan Stanley, Credit Suisse Group AG и China International Capital Corp. са спонсори на листването на Nio в Хонконг.

В края на миналата година Nio представи и пътна карта на своята стратегия за международна експанзия след дебюта си в Норвегия. Компанията обяви планове да навлезе в Германия, Нидерландия, Дания и Швеция през 2022 г. и да достигне до 25 държави към 2025 г. Концернът също така търси достъп до пазара на САЩ.

Nio влезе в стратегическо партньорство с Shell за съвместно изграждане на инфраструктура за смяна на батерии, презареждане и съхранение на енергия в Китай, Европа и САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още