IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes-Benz планира да намали наполовина въглеродните си емисии до 2030 г.

Компанията се стреми да си осигури поне 70% от енергията, от която се нуждае за производство, от възобновяеми източници до края на това десетилетие

22:02 | 11.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен концерн Mercedes-Benz Group планира да намали наполовина емисиите си на въглероден диоксид до 2030 г., заяви компанията. Това ще ѝ помогне да напредне значително по отношение на целта си за въглероден неутралитет до 2030 г., съобщава Ройтерс. 

Mercedes също така ще стреми да си осигури поне 70% от енергията, от която се нуждае за производство, от възобновяеми източници до края на това десетилетие спрямо 45-50% към момента. Около 15% от тази енергия трябва да идва от слънчеви и вятърни мощности, посочва директорът по производството в компанията Йорг Бюрцер.

Останалата част от възобновяемата енергия ще бъде доставяна на Mercedes посредством споразумения за закупуване на електроенергия (PPA), където на производителите на електроенергия се плаща определена цена за генериране на определено количество енергия в продължение на няколко години.

Автопроизводителят води преговори за закупуване на допълнителна вятърна енергия чрез PPA на стойност 1 млрд. евро до 2025 г., добавя Бюрцер.

Засега Mercedes все още разчита на природния газ като резервен източник на енергийни доставки. „Очевидно все още имаме нужда от газ“, признава Бюрцер.

В интервю за Ройтерс от февруари той заяви, че компанията иска да модифицира своите налични заводи, за да произвежда изключително електромобили до втората половина на десетилетието.

„Изграждането на изцяло нова фабрика за електрически превозни средства отнема време. Възприехме друг подход“, изтъква Бюрцер. „Със сигурност ще разполагаме с линии, произвеждащи само електрически превозни средства през следващите няколко години... Също така искаме да преоборудваме цели фабрики за производство на електромобили, като това ще се случи през втората половина на десетилетието“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още