IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдия определи туитовете на Мъск за сваляне на Tesla от борсата като неверни

Милиардерът „е действал безразсъдно“ и е бил наясно с факта, че съобщенията му в Twitter са подвеждащи, посочва съдия Едуард Чен

09:57 | 18.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Федерален съдия в САЩ постанови, че съобщенията на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск в Twitter от 2018 г., свързани с твърдението, че е осигурил финансиране за сваляне на концерна от борсата, са неверни, съобщава Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи.

Инвеститори в Tesla заведоха дело срещу милиардера заради подвеждаща информация в неговите туитове.

От документите става ясно, че съдът е взел решение на 1 април, според което туитовете на Мъск от 2018 г. са „неверни и подвеждащи“. Съдията по делото е приел, че „той е действал безразсъдно, когато е направил тези съобщения с ясното съзнание“, че информацията е невярна.

Инвеститорите в производителя на електрически автомобили поискаха съдията Едуард Чен да блокира опитите на предприемача да "представя противоречиви и неверни твърдения" по отношения на туитовете от 2018 г.

В четвъртък (14 април) Мъск заяви, че действително е бил осигурил финансиране, за да свали Tesla от фондовата борса през 2018 г. Той се споразумя с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) относно този въпрос, след като регулаторът обяви, че твърденията му са неверни. Мъск плати съответната глоба и се съгласи адвокат на SEC да преглежда съобщенията му в Twitter, преди да бъдат публикувани.

Тези проблеми ще бъдат в центъра на съдебния процес през май, в който инвеститорите търсят обезщетение заради подвеждащите туитове.

Мъск „използва славата и популярността си, за да повлияе на общественото мнение в своя полза, като води битка в пресата, след като беше победен в съдебната зала“, се казва в документа, изпратен в съда от инвеститорите.

Последните коментари на Мъск рискуват да объркат потенциалните съдебни заседатели и да повлияят на решението им относно размера на щетите, дължими от Мъск, твърдят още акционерите.

Мъск се опитва да анулира споразумението си със SEC, обвинявайки регулатора, че го тормози с излишни разследвания.

Алекс Спиро, адвокат на Мъск и Tesla, отново потвърди в събота (16 април), че е вярно, че неговият клиент е имал намеренията през 2018 г. да направи компанията частна и е разполагал с финансовия ресурс да постигне това.

„Всичко, което е останало половин десетилетие по-късно, са случайни адвокати на ищците, които се опитват да спечелят пари, и други, които се опитват да попречат на тази истина да излезе наяве, всичко това в ущърб на свободата на словото“, изтъква Спиро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още