IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Twitter изправя JPMorgan заедно с Goldman срещу Мъск

Най-голямата американска банка е започнала работа наскоро, за да помогне на социалната медия в преговорите с потенциални купувачи

10:29 | 16.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската социална медия Twitter Inc. е привлякла като консултант втора инвестиционна банка - JPMorgan Chase & Co., за да й помогне да отговори на враждебната оферта за придобиване от милиардера Илон Мъск, съобщи Bloomberg по информация от източници, запознати с въпроса.

Най-голямата американска банка е започнала работа наскоро, за да помогне на Twitter в преговорите с потенциални купувачи, твърдят източниците, пожелали анонимност поради частния характер на въпроса. Представители на Twitter и JPMorgan са отказали коментар.

Освен предложението на Мъск, към Twitter има интерес и от други страни, включително от фокусираната върху технологиите частна инвестиционна компания Thoma Bravo, казва един от запознатите хора. Представител на Thoma Bravo е отказал коментар.

"Мъск може да реши да си партнира с Oracle, чийто съосновател Лари Елисън е в борда на Tesla и е изразил интерес към придобиването на активите на компанията за социални медии TikTok в САЩ, както и с консорциум за частни инвестиции, който включва Thoma Bravo, за да попречи на "отровното хапче" на Twitter, като същевременно повиши предложението с 10-15% до около 50 млрд. долара", коментира Мандип Сингх, старши анализатор на технологичната индустрия в Bloomberg Intelligence.

Привличайки JPMorgan, Twitter се ангажира с банка, която не се страхува да се изправи срещу Мъск. JPMorgan и компанията за електрически превозни средства на Мъск Tesla Inc. са замесени в съдебни дела. Те се съдят взаимно за сделки с акции, някои от които са свързани със съобщение на Мъск в Twitter през 2018 г., че е осигурил финансирането за сваляне на Tesla от борсата - план, който беше прекратен няколко седмици по-късно. Двете страни трябва да се явят в съда следващата седмица.

JPMorgan е поредният играч от тежка категория на Wall Street, който се присъединява към Goldman Sachs Group Inc., за да помогне на Twitter да се справи с 50-годишния милиардер. Мъск работи с Morgan Stanley.

Включването на JPMorgan е също и удар за бутиковите инвестиционни банки, които все повече се конкурират за пазарен дял. Twitter беше съветван от бутиковата консултантска фирма Allen & Co. през 2020 г., когато компанията се бореше с активиста инвеститор Elliott Investment Management. Този път изглежда, че не участва нито една бутикова инвестиционна банка, въпреки че компаниите са склонни да включват повече съветници с проточването на сделките.

Goldman, която има исторически близки контакти с Мъск, включително като водеща банка в неуспешния опит на Tesla да слезе от борсата през 2018 г., не може да съветва милиардера поради дългогодишната си връзка с Twitter.

В петък Twitter прибягна до контрамерки, за да се защити от поглъщането от Илон Мъск. Съгласно плана на компанията други акционери могат да закупят допълнителни акции на ниска цена, ако купувачът надхвърли границата от 15% от ценните книжа. Този ход е класическо "отровно хапче", към което често прибягват компании, заплашени от поглъщане, и може да спечели на борда повече време, за да реши как да продължи. Мярката трябва да се прилага в продължение на една година, заяви бордът на директорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още