IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault продава дела си в „АвтоВАЗ“ на московски научен институт

Френската компания си запазва опцията за обратно изкупуване на активите

10:16 | 16.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Френската автомобилна група Renault ще продаде мажоритарния си дял в руския автоконцерн „АвтоВАЗ“ на базиран в Москва научен институт, съобщава Ройтерс. Сделката включва опция с давност от шест години за обратно изкупуване на дела.

Renault, която от всички западни автомобилни компании, остава най-силно изложена на сътресенията в Русия заради продължаващата война в Украйна, заяви, че 67,69-процетният ѝ дял в „АвтоВАЗ“ ще бъде продаден на Руския централен институт за изследване и развитие на автомобилите и двигателите, известен като Nami. 

„Приключването на тези трансакции не подлежи на никакви условия и са получени всички необходими одобрения“, изтъкват от френския концерн.

Всичките акции на компанията в Renault Russia ще бъдат предоставени на градската управа на Москва, става ясно още от съобщението.

„Днес взехме трудно, но необходимо решение и подхождаме отговорно спрямо нашите 45 хил. служители в Русия“, посочва главният изпълнителен директор Лука де Мео.

Този ход позволява на групата да излезе от Русия без особено големи щети и запазва възможността да се завърне в страната в бъдеще, добавя още той.

През март Renault заяви, че ще преустанови дейността си в завода край Москва на фона на нарастващия международен натиск относно бизнеса ѝ в Русия, след като руските военни нахлуха на територията на Украйна в края на февруари.

Renault, която е 15% собственост на френската държава, потвърди трансакцията на стойност около 2,2 млрд. евро, за да отрази потенциалните разходи около спирането на дейността си в Русия.

Повече от 400 компании се оттеглиха от страната, откакто започна инвазията в Украйна на 24 февруари, оставяйки след себе си активи на стойност милиарди долари.

Русия нарича действията в своята южна съседка "специална операция" за разоръжаване на Украйна и защитата ѝ от фашизма. Украйна и Западът казват, че обвинението във фашизъм е безпочвено, а войната е непредизвикан акт на агресия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още