IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford си осигури батерии за 600 хил. електрически коли годишно до 2023 г.

Производителят е подписал договори с доставчици за 60 гигаватчаса годишен батериен капацитет

12:49 | 22.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Ford Motor Co. съобщи, че си е гарантирала достатъчно батерии за изграждането на над половин милион електрически коли годишно до края на следващата година – квантов скок спрямо 27 140 автомобила с батерии, продадени в САЩ миналата година.

Производителят е подписал договори с доставчици за 60 гигаватчаса годишен батериен капацитет. Това е достатъчно за асемблирането на 600 хил. електрически коли годишно, се казва в позиция, цитирана от Bloomberg. Сред доставчиците е китайската CATL.

Ford също така съобщи, че е осигурила 70% от капацитета, необходим за построяването на над 2 млн. електрически автомобил годишно от 2026 г. нататък. Това ще помогне за изпълнението на целта на главния изпълнителен директор Джим Фарли, зададена през март.

Гарантирането на достатъчно батерии за изграждането на милиони плъг-ин модели се превърна в основно бойно поле на конкуренцията в зараждащия се пазар на електрически автомобили. General Motors Co. има сключено партньорство с южнокорейската LG Chem Ltd. за построяването на фабрики за батерии в САЩ. Ford пък вече има съвместно предприятие с южнокорейската SK Innovation Co. за инвестиране на 11,4 млрд. долара в три завода за батерии и фабрика за сглобяване на електрически коли в Тенеси и Кентъки.

Ford съобщи, че очаква ръст на търсенето на електрически коли с над 90% годишно до 2026 г., което е повече от два пъти над това, което сегашната индустрия прогнозира.

Компанията ще започне да използва по-евтините батерии от литиево-железен фосфат от CATL за своите модели Mustang Mach-E следващата година и за пикапите F-150 Lightning от началото на 2024 г., което се очаква да увеличи производството на популярните имена. Ford има план да произвежда 40 гигаватчаса от тези батерии годишно в Северна Америка през 2026 г., но първоначално ще ги внася от Китай.

CATL на свой ред съобщи, че ще похарчи до 14 млрд. юана (2,1 млрд. долара) за строежа на завод за батерии в Жининг, Китай. Миналия месец компанията набра 45 млрд. юана във второто по големина предлагане на акции тази година в опит да финансира разрастването си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още