IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ford и GM искат лиценз за автомобили без волан

Производителите на автомобили възнамеряват да използват до 2500 автомобила годишно за споделено пътуване и услуги за доставка

12:42 | 21.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американските автомобилостроители General Motors (GM) и Ford възнамеряват да пуснат в движение в САЩ самоуправляващи се автомобили без елементи за човешко управление, като например волан и спирачен педал. Компаниите независимо една от друга са подали молби за специални разрешения за внедряване на ограничен брой автономни автомобили, става ясно от отделни заявления до Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA). 

Според подадените документи производителите на автомобили възнамеряват да използват до 2500 автомобила годишно за споделено пътуване и услуги за доставка, което е максималната законова граница за напълно автономни автомобили в САЩ. В заявленията се посочва, че нито един от производителите не иска одобрение за продажба на самоуправляващи се автомобили на потребители.

Одобрението от NHTSA ще бъде важна стъпка в развитието на автономните технологии и премахването на контролите и дисплеите, които са полезни само за шофьорите, пояснява пред DPA говорител на Ford. Той казва, че компанията планира да внедри самоуправляващи се хибридни електрически превозни средства, „специално проектирани и пригодени за услуги за мобилност като споделено пътуване, превоз на пътници и доставка на пратки".

GM съобщава, че планира да произвежда автономно превозно средство, наречено Cruise Origin - автомобил с врати, подобни на тези на метро, и без волан. Условие за пускане на автомобила в експлоатация е всички пътници да поставят предпазни колани преди шофиране, се казва в заявлението на базирания в Детройт автомобилен производител.

В съобщението се казва, че GM продължава да работи в тясно сътрудничество с NHTSA по време на процеса на одобрение, за да „сме свидетели на напълно автономния Cruise Origin по пътищата през следващите години". Още през 2018 г. GM поиска одобрение за автомобил на базата на Chevrolet Bolt без волан или спирачен педал, но оттегли заявлението в края на 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още