IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски регулатор разследва ПТП с участието на автономна кола на Cruise

Роботизираният автомобил е ударен от друга кола на кръстовище в Сан Франциско, което причинява леки наранявания на участниците в инцидента

11:24 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американската Администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) започна разследване на катастрофа с участието на автономно превозно средство на Cruise в Сан Франциско, съобщава Ройтерс.

За момента звеното на автоконцерна General Motors извършва вътрешно разследване на пътнотранспортното произшествие, при което са регистрирани леки наранявания на участниците в катастрофата. 

Cruise заяви, че е предоставила на NHTSA "рутинна информация" относно инцидента. Това е първият път, когато NHTSA разследва катастрофа с участието на автомобил на компанията. От 2016 г. насам регулаторът е започнал проверка на 45 случая на подобни инциденти, включващи коли със системи за подпомагане на водача.

Според наличната информация автомобилът на Cruise е навлязъл в лента за ляв завой, подавайки светлинен сигнал, след което е извършил маневра по завиване наляво при зелен светофар. В същото време автомобил Toyota Prius, 2016 г., приближава кръстовището в лента за десен завой, движейки се с около 60 км/ч в зона, където ограничението на скоростта е 40 км/ч. Автономната кола на Cruise спира, преди да завърши завиването наляво заради приближаващия друг автомобил, който навлиза в кръстовището и удря превозното средство в зоната на задните седалки. Пътниците на двете превозни средства са получили леки наранявания.

През юни управата на Сан Франциско предостави разрешително на Cruise да извършва таксиметрови услуги в града със самоуправляващи се автомобили без шофьори зад волана.

От Cruise съобщиха, че ще използват 30 самоуправляващи се електрически автомобила, модел Chevrolet Bolt.

На 23 юни компанията заяви, че е започнала да таксува пътниците в Сан Франциско, които използват нейните услуги, превръщайки се в първата фирма, която осъществява търговска експлоатация на автономни коли.

Автономните тестови автомобили с водачи зад волана, които могат да поемат контрола над превозното средство по всяко време, се превърнаха в обичайна част от пътния пейзаж в Сан Франциско, като напълно роботизираните коли, при които липсва водач, също започват да се налагат. Идеята на индустрията е да превърне подобно решение в печеливша алтернатива на конвенционалните таксиметрови услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още