IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen добавя още банки към списъка от кредитори за листването на Porsche

Изборът на Deutsche Bank за старши поемател е утешителна награда за германския кредитор, след като не успя да си осигури едно от най-важните места в сделката

10:14 | 08.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Volkswagen Group привлече още посредници, докато напредва със своя план за осъществяване на първично публично предлагане (IPO) на своята най-рентабилна марка, Porsche AG, през четвъртото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Френската банка BNP Paribas, германската Deutsche Bank и американският инвестиционен кредитор Morgan Stanley са избрани от германската автомобилна група като старши съвместни поематели. Британската банка Barclays, испанската Banco Santander, френската Societe Generale и италианската UniCredit ще работят по сделката като редовни поематели, информират източниците, пожелали да запазят анонимност. 

В същото време Commerzbank, Credit Agricole, LBBW и Mizuho Financial Group са избрани за по-малки роли като съветници по емитирането.

Листването на Porsche през последното тримесечие на годината, което се очаква да бъде едно от най-големите IPO-та в Германия, може да осигури оценка на луксозната марка на около 90 млрд. евро.

Концернът провежда срещи с мениджъри на фондове през последните седмици, като се обмисля листването да започне още през септември, за да бъде реализирано през октомври, добавят източниците.

По-рано Bloomberg съобщи, че Volkswagen е избрал Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase и Citigroup като съвместни глобални координатори, които да ръководят продажбата на акции на Porsche.

Изборът на Deutsche Bank за старши поемател може да се разглежда като утешителна награда за най-големия германски кредитор, след като не успя да си осигури едно от най-важните места в сделката.

Засега Volkswagen се придържа към плана си за листване на Porsche през четвъртото тримесечие, въпреки че трудните пазарни условия накараха други компании с подобни цели да отложат излизането на борсата.

Миналия месец Eni забави IPO-то на своето звено за възобновяема енергия. Африканското подразделение на Coca-Cola и бизнесът за зареждане на електрически автомобили на ABB също отложиха планираните листвания, тъй като войната в Украйна и влошаващите се икономически перспективи разклатиха доверието на инвеститорите.

Говорителите на Volkswagen, Porsche и избраните банки отказаха коментар по темата.

В края на юни финансовият директор на Volkswagen Арно Антлиц заяви, че компанията остава оптимист относно листването на Porsche през четвъртото тримесечие въпреки пазарната волатилност.

„Ние сме оптимисти, че можем да реализираме този проект през четвъртото тримесечие“, изтъква Антлиц по време на конференцията на Reuters Automotive Europe в Мюнхен. "Porsche ще получат предприемаческа свобода, можем да очакваме много от тях“, добавя той.

Според Антлиц все още има достатъчно инвеститорски апетит и капитал за IPO.

„Всички причини, поради които трябва да продължим този проект, все още са налице“, подчертава финансовият директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още