IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen ще инвестира с партньори над 20 млрд. евро в заводи за батерии

Компанията очаква това да създаде 20 хил. работни места и да генерира приходи от над 20 млрд. евро до 2030 г.

21:35 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Строителната площадка на новия завод на Volkswagen за батерии край&nbsp;</em>Залцгитер.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Строителната площадка на новия завод на Volkswagen за батерии край Залцгитер. Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen заяви в четвъртък, че ще инвестира над 20 милиарда евро в производството на батерийни клетки съвместно с партньори, създавайки 20 000 работни места и достигайки годишни продажби от над 20 млрд. евро до 2030 г., съобщава Ройтерс. Най-големият производител на леки коли в Европа иска да стане световен лидер при електромобилите, засенчвайки сегашния Номер 1, Tesla Inc.

Звеното PowerCo ще управлява глобалното производство на батерии на групата, както и научноизследователската  работа, свързана с цялата верига на стойност – от добива на суровини до рециклирането на батерии. 

„Днес е добър ден за автомобилната индустрия в Германия“, изтъкна канцлерът Олаф Шолц от комплекса на Volkswagen в Залцгитер, където компанията започва изграждането на завод за батерии.

Според групата производството на батерии за електромобили е най-голямото предизвикателство в рамките на глобалния преход към по-чиста мобилност. Компанията представи план за изграждане на редица фабрики за клетки до 2030 г. с капацитет от 240 гигаватчаса (ГВтч), в това число и на шест завода в Европа.

„Това, което доказахме милион пъти с автомобилните платформи на Volkswagen е, че стандартизирането и мащабирането позволяват оптимизиране на скоростта и разходите при най-високо качество“, изтъква главният изпълнителен директор на PowerCo Франк Бломе.

На церемонията Volkswagen представи и стандартизираната клетка, за която спомена за първи път през 2021 г. и която ще се използва в до 80% процента от моделите на групата.

Друг подобен завод ще бъде изграден във Валенсия, Испания, след което концернът ще разгледа възможностите за нови локации, като е много вероятно следващата фабрика да бъде ситуирана някъде в Източна Европа, заяви пред Bloomberg ръководителят на Volkswagen Group Херберт Дийс.

„Имаме голям опит в производството, но изграждането на батерии е нещо ново за нас, така че имаме нужда от партньори. Инвестирали сме в някои стартъпи и с нетърпение очакваме съвместно предприятие с Bosch за фабрично оборудване за тези заводи, така че наистина се подготвяме да станем един от по-големите производители на батерийни клетки“, изтъква германецът.

Според него батериите, които Volkswagen ще произвежда, могат да се използват и за съхранение на възобновяема енергия.

По думите на Дийс ситуацията с недостига на компоненти ще бъде облекчена през второто полугодие и това ще се види най-вече при времето за изчакване на доставката за клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още