IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors записа по-ниска печалба от очакваното, но не промени насоките си

Американската компания възобнови производството в двата си завода в Южна Корея

14:38 | 26.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Maurico Palos/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maurico Palos/Bloomberg

Американският автомобилопроизводител General Motors Co. (GM) отчете по-ниска печалба от очакваното за второто тримесечие, когато недостигът на чипове ограничи производството, пише Bloomberg.

Въпреки това базираната в Детройт, САЩ, компания остави без промяна насоките си за печалбата за 2022 г., което е отражение на силното търсене на по-скъпите ѝ модели автомобили - оптимистичен сигнал, че GM може да си осигури достатъчно количества полупроводници.

През второто тримесечие на годината печалбата на GM е достигнала 1,14 долара на акция, което е под консенсусните прогнози за 1,31 долара на акция от анкета на медията. Резултатът е и под миналогодишния от 1,97 долара на акция.

Продажбите са достигнали 35,76 млрд. долара, надминавайки прогнозите за ниво от 34,81 млрд. долара.

За цялата година автомобилопроизводителят очаква оперативна печалба (EBITDA) между 13-15 млрд. долара, като прогнозите са без промяна спрямо тези от предходното тримесечие. Печалбата на акция ще достигне между 6,50-7,50 долара за акция.

По-рано през деня стана ясно, че клонът на компанията в Южна Корея (GM Korea) е възстановил дейността си в две от фабриките си в страната тази седмица, след като производството бе прекъснато поради проблеми с веригите на доставки. Това заяви представител на GM Korea пред Ройтерс.

Корейският клон на компанията бе спряла производството на всичките си модели в Чангуон и Бупьонг №2 от средата на юли, след като местен доставчик на авточасти е отказа доставки. Производството в Бупьонг №1 не е било засегнато, според компанията.

Южнокорейският доставчик ERAE AMS, който произвежда части за автомобилопроизводители като Volkswagen AG, Hyundai Motor Co и BYD, е отказал да предостави такива, искайки да вдигне цените за тези части, доставяни до заводите на GM в страната.

Двата завода на гиганта в Чангуон и Бупьонг №2 имат годишен производствен капацитет от общо около 70 хил. единици, което е около 30% от общата продукция на компанията в страната миналата година, сочат данните от Корейската асоциация на автомобилопроизводителите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още