IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заслужава ли си инвестицията в ретро автомобил?

Ценни са старите автомобили от известни марки, посочи Искрен Миланов, председател на Софийския авто ретро клуб

22:19 | 15.09.22 г.
Заслужава ли си инвестицията в ретро автомобил?

Ретро автомобилите са много подходящи за инвестиции, но собственикът трябва да е доста осведомен и грамотен, да следи бройката произведени автомобили, марката, моделът, дизайнерът. Има няколко фактора, които трябва да се следят, и на база на тях човек може разумно да инвестира и в класически автомобили. Тази препоръка направи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Искрен Миланов, председател на Софийския авто ретро клуб.

"Вземете рядък, ексклузивен автомобил в добро състояние и просто го съхранявайте добре, за да не загубите. Не взимайте автомобили само защото са стари, а вие смятате, че всеки автомобил е ценен, само защото е стар. Това не е така", коментира експертът.

Той посочи, че има марки, които са много добре познати на всеки българин. „Ако човек заложи на Ferrari, Porsche, Mercedes няма как да сбърка. Това са автомобили, които държат и най-високите цени на аукционите, имат богата спортна история, свързват се с най-добрите спортисти, имат най-много спортни победи", припомни председателят на Софийския авто ретро клуб.

Миланов обърна внимание на факта, че цените варират и затова трябва внимателно да се следят, когато решим да инвестираме в ретро автомобили.

"Човек трябва много да чете, да има количествени натрупвания на информация, за да получи качествените прозрения и да знае в какъв автомобил да инвестира", съветва той.

По думите му един автомобил е свързан обикновено с възрастта на определени хора и даде за пример тези, които са на възраст 50+. „Те имат възможност да си купят автомобила на своята младост. Връщаме часовника с 30 години назад и виждаме кои са автомобилите, чиято цена в момента расте. Автомобилите от Втората световна война, заедно с поколението, което тогава е било на 20, губят своята сила. Това поколение лека-полека си отива и цените на автомобилите бележат тренд надолу", разкри тенденциите на пазара експертът.

Искрен Миланов беше гост в предаването по повод предстоящия втори пореден Есенен авто ретро парад, провеждан от Софийски авто ретро клуб, който ще се състои на 17 септември от 8,30 до 13,30 на площад "Александър I" и ще е част от Културния календар по случай Денят на София.

Какви са разходите за поддръжка на ретро автомобил? Как се съхраняват ценните автомобили? Откъде може да получи информация бъдещият собственик на ретро автомобил? Кои са най-ценните и емблематични автомобили, които ще можем да видим на Есенния парад тази година в София? Как е откраднат през 1992 година бронираният автомобил на Георги Димитров, подарен лично от Сталин? Как е продаден в Чикаго за 300 хил. долара, вместо за пазарната си стойност от 4 млн. долара? Колко струва най-скъпият ретро-автомобил в България? През прозорците на кой автомобил, който ще присъства на Есенния парад, шейхът на Иран и неговата съпруга са хвърляли истински жълтици по българските улици? Кой е автомобилът, посрещал Юрий Гагарин, Леонид Брежнев и Фидел Кастро?

На тези и други въпроси ще получите отговор, ако гледате целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още