IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla разшири производствения си капацитет в Шанхай

Американският електромобилен концерн ще тества надградените производствени линии от 19 септември до 30 ноември

12:59 | 19.09.22 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Tesla Inc. е завършила проект за разширяване на производствения капацитет в завода си в Шанхай в понеделник, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация на градските власти.

Американският електромобилен концерн ще тества надградените производствени линии от 19 септември до 30 ноември.

Преди това Ройтерс съобщи, че компанията е увеличила капацитета на фабриката, за да постигне целта си да произвежда около 22 хил. автомобила Model 3 и Model Y на седмица в Китай.

Tesla успя да продаде през август 25 596 електрически коли в Китай. Компанията обаче остана на второ място след местния конкурент BYD при продажбите за миналия месец. Китайският концерн достави над 136 хил. превозни средства, с което затвърди позицията си на най-голям производител на електромобили в страната.

През юни и юли Tesla продаде общо около 106 хил. превозни средства на най-големия автомобилен пазар в света по обем на продажбите. Въпреки това компанията записа сериозен спад през юли спрямо предходния месец на фона на производствените проблеми и прекъсванията на електрозахранването.

През август продажбите на нови превозни средства на китайския пазар се увеличиха с 32,1% на годишна база до 2,38 милиона броя през август, водени от силното представяне на електромобилите.

Продажбите на автомобили на най-големия пазар в света по обем за първите осем месеца отчетоха ръст от 1,7% спрямо същия период на 2021 г., според данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM). През август продажбите на автомобили, използващи нов вид енергия (NEV), където влизат изцяло електрическите, плъгин хибридните и водородни коли, се увеличават със 100% спрямо август 2021 г.

На фона на забавянето на икономическия ръст в Китай Пекин се опитва да съживи търсенето на автомобили чрез стимули като по-нисък данък върху продажбите на коли с по-малки двигатели и сравнително ниски цени, както и със субсидии за клиенти, които искат да заменят своите конвенционални превозни средства с NEV.

Но все повече големи градове, включително Шънджън и Чънду, налагат ограничителни мерки срещу огнищата на коронавирус в опит да следват политиката на Пекин за нулева толерантност към COVID-19.

Tesla спря по-голямата част от производството си в завода край Шанхай през юли поради разширителната дейност. Увеличаването на производството в най-продуктивния завод на компанията беше извършено, след като Tesla се сблъска със сериозни производствени загуби в Китай на фона на строгите ограничителни мерки, свързани с новите коронавирусни огнища, което се отрази и върху финансовия ѝ отчет за второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 19.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още