IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листването на Porsche осигурява над 9 млрд. долара приходи за Volkswagen

Bank of America прекрати мерките за защита на акциите, които трябваше да продължат четири седмици, след като цената на книжата на Porsche остава стабилна

14:40 | 11.10.22 г.
Ръководството на Porsche и Volkswagen по време на листването на германската автомобилна марка. Снимка: Bloomberg L.P.
Ръководството на Porsche и Volkswagen по време на листването на германската автомобилна марка. Снимка: Bloomberg L.P.

Първичното публично предлагане (IPO) на германската марка премиум автомобили Porsche AG носи на компанията майка Volkswagen Group постъпления от 9,08 млрд. евро, съобщава Handelsblatt. В тази връзка американската инвестиционна банка Bank of America прекратява мерките за защита на акциите, които трябваше да продължат четири седмици, след като книжата остават стабилни при цена над тази от листването – 82,50 евро.

Опцията greenshoe, която дава право на емитента да продаде повече акции от първоначално планираното, беше частично упражнена, така че 110,1 милиона акции на Porsche сега се търгуват на фондовата борса. По този начин 24,2% от привилегированите акции са в свободно обращение.

През първите няколко дни след листването на Porsche инвестиционните банки, включени в него, закупиха 3,79 милиона акции на Porsche от резерва за пласмент за 312,8 млн. евро на пазара, за да се стимулира търсенето и да се намали предлагането. Това се прави с цел да се предотврати голям спад на цената на акциите спрямо стойността от IPO-то.

Във вторник книжата на Porsche се търгуват при цена от 86,10 евро около 12 ч. българско време.

Миналата седмица компанията стана най-високооценяваният автомобилен концерн в Европа, задминавайки Volkswagen. Книжата на Porsche поскъпнаха до 93 долара, като по този начин ѝ осигуриха оценка от 85 млрд. евро.

Ценовият ръст повиши оценката на Porsche над тази на Volkswagen за 77,7 млрд. евро. Mercedes-Benz е на трето място сред европейските автопроизводители с 57,2 млрд. евро, следван от BMW с 47,5 млрд. евро и Stellantis с 39,7 млрд. евро.

„Данните за инфлацията от Европа и САЩ, опасенията напоследък за енергийните доставки в Европа и ескалацията на войната в Украйна миналия четвъртък доведе до колебания, които направиха малките стабилизиращи мерки необходимост“, заяви говорител на Volkswagen.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 11.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още