IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Iveco повиши прогнозата си за печалбата заради подобрените доставки на чипове

Компанията очаква оперативна печалба за 2022 г. между 420 и 440 млн. евро

17:28 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Производителят на камиони Iveco Group обяви, че покачването на цените на неговите продукти ще компенсира по-високите разходи за суровини и енергия. Италианската компания повиши прогнозата си за целогодишните приходи и оперативната печалба, съобщава Ройтерс.

Коригираната печалба на концерна преди лихви и данъци (EBIT) за 2022 г. ще бъде между 420 и 440 млн. евро спрямо предходната оценка за 400-420 млн. евро.

Нетната печалба от промишлена дейност се очаква да нарасне с между 5-6% в сравнение с предишната прогноза за ръст от 3-4%.

Iveco заяви, че решението да повиши прогнозите отразява „стабилните“ резултати от началото на годината и „по-голямата наличност на полупроводници“ през оставащите месеци до края на 2022 г.

Компанията ще стартира доставките на първите си напълно електрически камиони през следващата година и планира да представи прототип на ван с водородни горивни клетки в партньорство с Hyundai Motor.

Главният изпълнителен директор Герит Маркс каза, че подобреното предлагане на чипове ще облекчи производството.

„По-голямата наличност на полупроводници ще ни позволи да започнем да нормализираме нашите седмични производствени графици в сегмента на камионите“, изтъква Маркс по време на презентация пред анализатори.

Поръчките на нови търговски превозни средства остават на стабилни нива, добавя той.

Групата обаче предупреди, че веригата на доставки остава под натиск, докато разходите за енергия и ускорената инфлация продължават да представляват предизвикателство.

През третото тримесечие коригираната оперативна печалба на Iveco от индустриални дейности се e повишиla до 64 млн. евро спрямо реализираните година по-рано 33 млн. евро. Данните са в съответствие с пазарните очаквания за печалба от 62 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още