IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast подаде заявление за първично публично предлагане на борсата Nasdaq

Евентуално успешно IPO на концерна ще го превърне в единствената виетнамска компания, листната в САЩ

11:37 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на електромобили VinFast подаде заявление за първично публично предлагане (IPO) в Ню Йорк в ход, който, ако бъде реализиран успешно, ще го направи единствената виетнамска компания, листната в САЩ, съобщава Nikkei Asia Review.

След като вече стартира доставките на своите електрически модели в САЩ, автомобилният концерн, управляван от най-богатия човек във Виетнам, обяви, че се надява да се листне на борсата Nasdaq под символа VFS, като Citigroup, Credit Suisse и други банки ще са поематели на предлагането. Nomura и BNP Paribas също са сред координаторите по листването.

Автомобилното подразделение на виетнамския конгломерат Vingroup сега чака одобрение от страна на американската Комисия за ценни книжа и борси.

„Тези ценни книжа не могат да се продават, нито могат да се приемат оферти за покупка преди момента, в който предложението за листване не влезе в сила“, изтъкват от VinFast. Компанията не разкрива колко акции ще бъдат предложени, нито ценовия диапазон.

Нейните електромобили, предлагани в САЩ, се предлагат при стартова цена от 42 хил. долара, като тук влиза и абонамент за батерия. Най-евтиният електрически модел на Tesla започва от цена 40 хил. долара.

VinFast планира да построи завод за автомобили в Северна Каролина и да използва правителствените субсидии на САЩ за купувачите на електромобили, но текущата му гама не отговаря на изискванията за местните правила за субсидии.

Morgan Stanley и J.P. Morgan Securities също ще бъдат координатори на IPO-то, споделя още VinFast.

В края на ноември компанията изпрати първата партида от 999 електрически автомобила за пазара в САЩ, приключвайки успешно 5-годишните усилия да разработи производствен комплекс в азиатската страна, който да доставя превозни средства за пазарите в Северна Америка и Европа.

Очаква се първите автомобили да бъдат предадени на клиентите до края на декември, посочва компанията, част от конгломерата Vingroup.

Представители на VinFast казаха, че партидата от 999 автомобила не е случайно число, тъй като се смята, че то носи късмет във Виетнам.

„Няма по-късметлийско число от 999“, изтъква главният изпълнителен директор Ли Тхи Тху Туй.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още