IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast стартира доставките на електромобили с церемония във Виетнам

Компанията отчита почти 65 хил. резервации в световен мащаб, очаква да продава годишно 750 хил. електрически коли през 2026 г.

11:30 | 12.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският производител на автомобили VinFast стартира в събота (10 септември) доставките на своята първа партида от 100 изцяло електрически превозни средства на местни клиенти, съобщава Ройтерс. Очаква се доставките на елкетромобилите на компанията за САЩ да стартират най-рано през декември.

VinFast, който поставя началото на своите производствени операции през 2019 г., се подготвя да се разшири на пазара в САЩ, където се надява да се конкурира с традиционните автомобилни производители и със стартъпите чрез своите два изцяло електрически SUV модела - VF8 и VF9, включително чрез лизинг на батерии за намаляване на покупната цена.

„Първата партида от 5000 бройки VF8 ще бъде насочена за пазарите в САЩ и Северна Америка. Масовото производство ще започне от следващата седмица“, споделя ръководителят на глобалния бизнес на VinFast Ли Тхи Тху Туй в кулоарите на церемонията по стартирането на доставките в завода на компанията в провинция Хай Фон, Виетнам.

VinFast, част от Vingroup JSC, ще започне да доставя автомобили в чужбина през ноември, добавя Туй.

Компанията е регистрирала почти 65 хил. резервации в световен мащаб и очаква да продава годишно 750 хил. електрически коли през 2026 г., предлагайки първоначално електрическите VF8 и VF9.

През март VinFast заяви, че ще изгради монтажен завод в Северна Каролина, САЩ, с първоначален годишен капацитет от 150 хил. електромобила. През юли компанията се обърна към кредитори, за да набере най-малко 4 млрд. долара финансиране за проекта.

Нгуен Хак Чун е сред първите виетнамски клиенти, които получиха своя електромобил по време на церемонията в Хай Фон.

„Очаквах да ми доставят превозното средство до ноември, но бях изненадан, че това се случи доста по-рано“, споделя Чун, който поръчва своята кола този януари, само два месеца след представянето на модела.

Според него лизингът на батерии е предимство за клиентите. Така не е нужно да се инвестира в закупуването на най-скъпия компонент на електромобила.

Автомобилите VF8 и VF9 се предлагат на стартова цена от съответно 42 200 долара и 57 500 долара за клиентите в САЩ с изключение на разходите за лизинг на батерията. От септември компанията ще предлага на клиентите и опции, които включват батерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още