IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast ще набере близо 4 млрд. долара с помощта на Credit Suisse и Citigroup

Набирането на средства ще включва както дълг така и собствен капитал

12:20 | 13.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамската автомобилна компания VinFast подписа споразумения с Credit Suisse и Citigroup, които ще ѝ помогнат да набере близо 4 млрд. долара в комбинация от дълг и собствен капитал за финансиране на нейните планове за производство на електромобили в САЩ, съобщава Nikkei Asia Review.

Всяка от двете банки ще осигури най-малко 2 млрд. долара, според съобщение на компанията-майка на VinFast, Vingroup. 

Това подчертава зараждането на се вълна от азиатски компании, включително тайванския производител на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) и южнокорейския автомобилен производител Hyundai Motor, които пренасочват част от своите операции в САЩ.

TSMC изгражда фабрика за чипове в Аризона, докато Hyundai планира да построи завод за електромобили в Джорджия.

Очаква се VinFast да закрие своя губещ бизнес за автомобили с двигатели с вътрешно горене тази година, пренасочвайки се към електромобилите с фокус върху автобуси и SUV модели.

„Ангажиментът на някои от водещите международни финансови институции да работят с VinFast не само демонстрира нашата солидна репутация, но също така показва доверието на банките към VinFast“, изтъква заместник-председателят на Vingroup Ли Тхи Тху Туй.

Филиалът на Credit Suisse в Сингапур ще организира продажба на ценни книжа на стойност 2 млрд. долара на VinFast извън Виетнам, докато офисът на Citigroup в САЩ ще бъде съветник на виетнамската компания за други трансакции на стойност поне 2 млрд. долара.

През април VinFast подаде документи за първично публично предлагане (IPO) до Комисията за ценни книжа и борси в САЩ, което, ако бъде успешно реализирано, ще се превърне в първото голямо листване на виетнамска компания в страната,

Концернът набира средства на фона на волатилни пазари, като слуховете около основателя на групата допълнително засилват опасенията относно групата. Властите във Виетнам обявиха, че са започнели разследване за дезинформация, свързано с Фам Нат Вонг, най-богатият човек в страната, който стои в основата на успеха на Vingroup.

Министерството на обществената сигурност заяви, че разследва местни жители, "които са извършили акт на разпространение на невярна информация в социалните мрежи, причинявайки сътресения на фондовия пазар и кредитни загуби за предприятието (Vingroup )".

По-рано този месец VinFast подписа договор за партньорство с тайванския стартъп ProLogium Technology при разработката на твърдотелни батерии, които да се интегрират в превозните средства на концерна през 2024 г. Виетнамската компания, чрез Vingroup, инвестира „десетки милиони щатски долари" в ProLogium, за да стимулира развитието на операциите на стартъп по отношение на технологията на твърдотелните батерии.

Концернът също така подписа меморандум за разбирателство за осигуряване на доставки на батерии с ProLogium за своите автомобили от следващо поколение.

ProLogium посочва, че твърдотелните ѝ батерии осигуряват по-висока енергийна плътност и по-бързо зареждане от конвенционалните аналози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още