IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 25% от американците са готови да купят електромобил

Повечето от желаещите да се сдобият с електрическа кола са водени от идеята да спестят от разходите за гориво заради рекордно високите цени на бензина

11:25 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Ново проучване показва, че една четвърт от анкетираните американци желаят да си купят електрическо превозно средство, когато обмислят покупка на нов автомобил, тъй като цените на бензина продължават да растат до рекордно високи нива, съобщава Bloomberg.

Представителите на поколението Y (родените от началото на 80-те до средата на 90-те) са най-склонни да се сдобият с електромобил, като 30% от тях посочват, че планират следващото им превозно средство да бъде електрическо, показва национална анкета на Американската автомобилна асоциация (ААА). 

От всички респонденти, които посочват, че биха закупили електромобили, 77% заявяват, че изборът им е воден от желанието да спестят от разходите за гориво.

При последната анкета на асоциацията, направена през 2019 г., 16% от респондентите посочват, че биха се сдобили с електромобил при следваща покупка на кола. Проучванията използват различни методологии.

Все пак потребителите не действат непременно според своите импулсивни желания – едва 3,2% от продажбите на нови коли в САЩ през 2021 г. представляват електромобили, показват данни на Cox Automotive. Нивото на потребителски интерес в проучването предполага обаче, че електрическите коли все пак набират скорост. Продажбите могат да бъдат стимулирани от факта, че съществува значително по-широка гама от модели, тъй като производителите на автомобили инвестират милиарди долари в разработването на нови предложения.

Цените на бензина в САЩ достигнаха рекордните 5,02 долара за галон миналия месец и оттогава средното им ниво остава около 4,66 долара, което е с 1,51 долара над равнището преди година, според ААА.

„Увеличаването на цените на бензина през последните шест месеца накара потребителите да обмислят замяната на конвенционалните коли с електрически, като това се забелязва особено ясно при по-младите поколения“, изтъква Грег Бранън, директор на AAA за автомобилно инженерство и връзките с индустрията.

Не всички потребители обаче са склонни да се включват в трансформацията: голяма част от респондентите изразяват загриженост относно цената на електромобилите и наличието на зарядни станции.

Анкетата на AAA обхваща 1051 респонденти, които са били допитани онлайн или чрез телефон през февруари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още