IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отчита близо 24% ръст на продажбите на нови автомобили през юни

Това е първият ръст на продажбите от четири месеца насам

12:00 | 11.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на нови превозни средства в Китай са нараснали с 23,8% през юни спрямо година по-рано, като това е първото увеличение от четири месеца насам, след като властите намалиха данъците и предложиха субсидии, за да насърчат покупките в сектора, съобщава Ройтерс. Резултатът отразява и облекчените коронавирусни мерки, които бяха наложени по-рано през годината, за да ограничат новите огнища на заразата в страната. 

Продажбите на най-големия автомобилен пазар в света са се увеличили до 2,5 милиона автомобила през юни, показват данни на Китайската асоциация на производителите на автомобили (CAAM).

Продажбите през първото полугодие са се свили с 6,6% спрямо същото време на 2021 г., отразявайки коронавирусните блокади.

Спрямо май продажбите на нови превозни средства през юни са нараснали с 34,4%, докато търсенето на автомобили, използващи нов вид енергия (NEV), расте със 129,2% на годишна база.

Миналия месец Пекин намали наполовина данъка върху покупката на автомобили до 5% за коли на цена под 300 хил. юана (45 хил. долара) и с 2,0-литрови или по-малки двигатели. Това данъчно облекчение засяга около 1,1 млн. превозни средства, закупени през юни. Данъчните загуби възлизат на 7,1 млрд. юана (1 млрд. долара), според People's Daily.

През май и юни някои местни власти започнаха да предлагат субсидии на потребителите, които желаят да заменят своите превозни средства с бензинов двигател за електрически автомобили. Редица големи градове също разшириха квотите за притежаване на автомобили.

По-рано този месец Пекин заяви, че ще обмисля удължаване на данъчните облекчения за електромобилите и очерта планове за изграждане на повече зарядни станции и насърчаване на по-ниските такси за подобни услуги.

Данните на CAAM като цяло са в съответствие с тези на Китайската асоциация за леки коли (CPCA) от петък, според които продажбите в страната се увеличават с 22% през юни на годишна база.

CAAM проследява по-широка гама от продажби, включително търговски превозни средства, докато CPCA се фокусира върху леките автомобили.

Въпреки че продажбите през юни очертават постепенно възстановяване, съществуват опасения, че търсенето отново ще бъде засегнато, тъй като случаите на коронавирус в страната отново нарастват с появата на подварианта на омикрон BA.5.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още