IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватски стартъп за суперавтомобили започна търговско производство

Моделът Nevera на компанията Rimac развива максимална скорост от 412 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,85 секунди благодарение на 120-киловатчасова батерия

11:39 | 13.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Rimac</em></p>

Снимка: Rimac

След пет години на разработка и тестване хърватският стартъп Rimac обяви, че е започнал търговско производство на своя суперавтомобил Nevera. Първата кола, която е известна сред служителите като #000, слезе от производствената линия в Загреб и беше представена на събитие в Гудууд, Великобритания.

Планирано е доставките на модела да започнат до няколко седмици, съобщава Automobilwoche.

„Наистина се вълнувам как клиентите ще приемат своите чисто нови, силно персонализирани автомобили и как ще споделят своите преживявания зад волана“, посочва основателят на компанията Мате Римак. 

Появата на коронавируса забави осъществяването на проекта с поне година, като в момента Rimac изгражда по 50 коли годишно. Работниците на компанията се нуждаят от около пет седмици, за да изградят едно превозно средство.

Колите, които са предвидени за производство през настоящата година, вече са разпродадени. Цената на превозно средство е около 2 млн. евро. Цветовете и интериорът ще бъдат персонализирани, като е малко вероятно да се появят две еднакви коли.

Търговски партньори

Доставките на превозните средства се осъществява чрез общо 25 търговски партньора на Rimac, базирани в САЩ, Европа, Близкия изток и Азия. За качествена поддръжка Rimac е създала свои собствени инструменти за диагностика, които предоставя на дилърите. В случай на съмнение за повреда се изпраща екип от техници.

Nevera е проектиран и изграден от самата Rimac Automobili. Суперавтомобилът развива максимална скорост от 412 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,85 секунди. Nevara е обявена за колата, която ускорява най-бързо на световния пазар към момента. Това става възможно чрез интегрираната 120-киловатчасова батерия, която осигурява 1914 конски сили.

Роденият в Босна и Херцеговина Римак се мести със своето семейство в Германия в търсене на работа. След като стигат до Хърватия, местен учител буди у него интерес към електротехниката и автомобилите. Младият предприемач основава Rimac през 2009 г., докато следва в местен университет. Той е единственият служител в компанията до 2011 г. Същата година дебютира и първият автомобил на стартъпа – Concept One, на автомобилното изложение във Франкфурт. Няколко години по-късно Римак разработва и първата кола по поръчка за друг автомобилен производител.

Сред основните инвеститори в Rimac изпъкват имената на Porsche и Hyundai Motor.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още