IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast ще си партнира с тайвански стартъп при разработката на твърдотелни батерии

Виетнамският концерн инвестира „десетки милиони долари“ в разработчика, осигурявайки си доставки на батерии за своите бъдещи електромобили

23:16 | 07.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Виетнамският автопроизводител VinFast, който се очаква да пусне в продажба две електрически превозни средства в Европа и в САЩ до края на тази година, си партнира с тайванския стартъп ProLogium Technology при разработката на твърдотелни батерии, които да се интегрират в превозните средства на концерна през 2024 г., съобщава Automotive News. 

VinFast, чрез компанията майка Vingroup, инвестира „десетки милиони щатски долари" в ProLogium, за да стимулира развитието на операциите на стартъп по отношение на технологията на твърдотелните батерии.

Концернът също така подписа меморандум за разбирателство за осигуряване на доставки на батерии с ProLogium за своите автомобили от следващо поколение.

„VinFast се фокусира върху инвестирането и изграждането на стратегически партньорства с водещи компании в индустрията и с революционни технологични компании“, изтъква Ли Тхи Тху Туй, главен изпълнителен директор на VinFast Global. „ProLogium е един от нашите ключови партньори, който ще помогне на VinFast бързо да овладее доставката на твърдотелни батерии“, добавя тя.

ProLogium посочва, че твърдотелните ѝ батерии осигуряват по-висока енергийна плътност и по-бързо зареждане от конвенционалните аналози.

VinFast планира първично публично предлагане (IPO) в САЩ през тази година, което обаче може да бъде отложено поради силната пазарна волатилност. Първоначално VinFast планираше да листне акциите си на борсата в Ню Йорк през четвъртото тримесечие на тази година. Според Фам Нат Вуонг, председателят на компанията майка Vingroup, конгломератът ще даде приоритет на разходите, свързани със звеното, което си е поставило за цел агресивно разрастване на глобалния автомобилен пазар.

„Очакваме IPO-те да се реализира през четвъртото тримесечие, но сега е налице силна пазарна несигурност… Ако е необходимо, може да го отложим до следващата година“, посочва Вуонг.

По думите му листването не е само набиране на средства. „Става дума за маркетинг и доказване позицията на VinFast в световен мащаб“, добавя председателят на конгломерата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още