IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обеща да продължи да стимулира продажбите на автомобили

Страната ще проучи възможност за засилване и на пазара на употребявани превозни средства

11:39 | 07.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китай обеща да продължи да стимулира продажбите на автомобили и да подкрепя икономиката, след като автомобилната индустрия понесе особено тежък удар по време на последните строги мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Пекин подчерта значението на насърчаването на продажбите на превозни средства, използващи нов вид енергия (NEV) и осигуряването на доставки на полупроводници и свързани с индустрията суровини на относително стабилна цена. Полагат се и усилия за ускоряване на проучването на възможността за удължаване на освобождаването от данък върху покупката на електрически автомобили, изтъква Гуо Шоуган, служител в министерството на индустрията. 

По-подробни политики относно безопасността на продуктите и създаването на допълнителна инфраструктура за зареждане ще бъдат публикувани своевременно, добавя Гуо.

През май Китай намали наполовина данъка върху покупката на някои видове леки коли с ниски нива на емисии, надграждайки преди това обявените мерки за подкрепа на бизнеса и потребителските разходи. Редица местни производители на автомобили се включиха в инициативата чрез стимули, за да привлекат повече купувачи.

Стимулите изглежда имат най-голям ефект при продажбите на електрически автомобили, които достигнаха рекордните 500 хил. автомобила през миналия месец. Скокът в покупките на електромобили следва прекъсванията в производството и нарушените доставки поради ограничителните мерки, които някои части на страната наложиха, за да овладеят огнищата на коронавирус.

Китайската асоциация за леките автомобили прогнозира, че продажбите на NEV ще достигнат 5,5 млн. за цялата 2022 г.

Властите обещаха да разгледат мерки за улесняване на търговията и движението на употребявани автомобили. Общите нива на моторизация в страната остават ниски в Китай в сравнение със страни като САЩ и Австралия, като азиатската държава все още не разполага с добре развит пазар на употребявани автомобили.

Насърчаването на продажбите на автомобили в големите селски райони на Китай е друга област, която според служители ще бъде проучена.

Търсенето на автомобили може да отбележи "сравнително бърз" растеж, тъй като политиките, подкрепящи сектора, влизат в сила, заяви заместник-министърът на търговията Шен Циупин. „Тези мерки са много практични и целят премахването на някои институционални бариери, които възпират развитието на автомобилната индустрия в дългосрочен план“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още